Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Érettségi - Hibás volt egy feladat a biológia érettségin

Szerda délelőtt a biológia írásbelikkel, szerda délután az emelt szintű társadalomismeret, emberismeret és etika vizsgákkal folytatódtak a tavaszi érettségik.


16:10 Hibás feladat
Hiba csúszott a biológia emelt szintű írásbeli érettségi egyik feladatába, de emiatt egyetlen diákot sem ért hátrány a szerdai vizsgán - közölte az Oktatási Hivatal elnöke az MTI-vel.

Bakonyi László elmondta: az emelt szintű feladatsor egyik feladatában azt tüntették fel, hogy A-tól E-ig válasszák ki a helyes megoldást, miközben a feladat A-tól H-ig tartalmazott válaszadási lehetőségeket.

A hiba a tételsor utolsó feladatában volt, és a hivatal másfél órával a vizsga kezdete után jelezte az intézményeknek a tévedést.

Bakonyi László közlése szerint a vizsga meghosszabbítására nem volt szükség, hátrány senkit sem ért.

Emelt szinten 77 helyszínen 4.198 tanuló vizsgázott szerdán.


Korábban:
Az oktatási tárca tájékoztatása szerint reggel 8 órától a biológia írásbeli érettségiket középszinten 913 helyszínen összesen 10.836 vizsgázó teszi le Magyar nyelven 10.789 vizsgázó, míg 5 különböző idegen nyelven (angol, francia, német, olasz, szerb) 47 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

Emelt szinten 77 helyszínen 4.198 tanuló vizsgázik, közülük 5-en angolul.
A középszintű biológia írásbeli vizsga 120 percig tart, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, és a feladatok megoldásának a sorrendjét is megváltoztathatják.

A feladatsor 8-10 feladatból áll, s minden feladat több részfeladatot tartalmaz. Az elérhető maximális pontszám 100 pont.

Az emelt szintű biológia írásbeli 240 perces, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, és a feladatokat is tetszőleges sorrendben oldhatják meg. A vizsgázóknak egy 8-10 feladatot tartalmazó feladatsort (80 pont), valamint egy választható esszé- vagy problémafeladatot (20 pont) kell megoldaniuk.

Az esszé, illetve problémafeladatok az alábbi témakörből kerülnek ki: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növényélettan. Az elérhető maximális pontszám 100 pont.

Az írásbeli vizsgán közép- és emelt szinten szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép használható.

Délután társadalomismeretből emelt szinten 10 helyszínen 119 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát. A társadalomismeret emelt szintű írásbelije 240 perces, az írásbeli vizsga feladatai kb. 75 százalékban a társadalomismeret és jelenismeret, és 25 százalékban a gazdasági ismeretek vagy pszichológia témákból kerülnek ki. Az elérhető maximális pontszám 75.

Emberismeret és etika vizsgatárgyból emelt szinten 1 vizsgázó van, az írásbeli 240 perces. A vizsga három jól elkülöníthető feladattípusból áll, ezek: esszé, esetelemzés és érvelés. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az elérhető maximális pontszám 75.

Olvasóink írták

 • 3. Pikulics 2010. május 15. 06:12
  „Nem csoda, amig áltudósok és gyorstalpaló aakadémikusok ülnek a vezetö helyeken. A pártkönyv uralkodott a tudáson és a hozzáértésen.”
 • 2. Goldmund 2010. május 13. 11:59
  „Agyonbonyolított lehet az a feladatsor, ahol A-tól H-ig, tehát 8 lehetőség közül kell kiválasztani a helyeset. Mintha a cél ismét az lenne, hogy megszívassák a diákokat, nem az, hogy számonkérjék rajtuk a tudást.

  Ja, és aki felelős azért, hogy ez a feladatsor hibásan került ki, az kapjon fegyelmit és rúgják ki. Itt nem babra megy a dolog, hanem többezer diák sorsa múlik rajta, ha nem tud pontosan dolgozni, ne csinálja.
  Egyébként sanda gyanúm, hogy tucatnyi ember kezén megy át a dolog a feladat kidolgozójától az ellenőrző emberen át a gépíró kisasszonyig és az aláíró nagykutyáig. És nyilván többségük át se nézte, mi megy át a kezén, csak jóváhagyta, aláírta és fölvette érte a pénzt.”
 • 1. 0000 2010. május 12. 18:26
  „mi <moderálva> lesz már? hol vannak a megoldások?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autógumikat szúrt ki a szerelmi csalódástól szenvedő hentes Komlón

Késsel kiszúrta hat személyautó gumiját egy hentes Komlón, mert szerelmi csalódástól "szenvedett" -… Tovább olvasom