Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Erdőisten védencének kertjében

Egy kis kertben, egy marék fenyőmaggal indult útjára huszonöt éve a Silvanus Díszfaiskola.

Egy kis kertben, egy marék fenyőmaggal kezdődött éppen negyed századdal ezelőtt az a vállalkozás, amelyet Silvanus Díszfaiskolaként jegyeznek ma már határon innen és túl. Németh Jenő cégtulajdonossal az elmúlt 25 esztendő sikertörténetéről beszélgettünk.

Németh Jenő
Napjainkban, amikor a kertkultúra része az életünknek, és elfogadott, hogy a kert az otthon szerves része, egyáltalán nem különleges, hogy valaki a dísznövények termesztése révén próbál szerencsét. Ám a nyolcvanas években – amikor Németh Jenő a vállalkozását kezdte – egy gondosan kialakított kert még ritkaságszámba ment, a kertes lakóhely is inkább nyugatbarát hóbortnak számított. Magától értetődik ezért a kérdés:

– Hogyan jutott eszébe egy pedagógus családból származó, fiatal erdőmérnöknek, hogy dísznövényekkel foglalkozzon?

– Visszagondolva talán meglepő volt. Édesanyám összecsapva két kezét, mondta is: „Minek jártál, édes fiam, egyetemre, ha maszek akarsz lenni?" Ám ennek is volt előzménye. A diplomát követően a Veszprémi Növény- és Vadasparkba kerültem, ahol akkor épp egy jelentős összeget kaptak parkosításra. Mivel erdőmérnökként nem értettem a dísznövényekhez, megkerestem az egyetemen szeretett tanáromat, dr. Barabits Elemért, a botanikus kert vezetőjét, és megkértem, segítsen. Vállalta. Ekkor szerettem meg ezt a szakmát, és még abban az évben, 1970-ben elkezdtem hobbiszinten foglalkozni a növényekkel, ami rá tíz évre önálló vállalkozássá formálódott. Így indultam el a Silvanus Díszfaiskolával 1980-ban egy családi ház kertjében, szüleim odaadó segítségével.
 
Ezüstfenyők először

– Könnyű volt megszerezni a díszfaiskolai engedélyt?

– Nem igazán. Elsőre meg sem adták. Arra hivatkoztak, erre nincs szükség. Hogy honnan tudták ezt Budapesten, egy irodaházban? Azért csak sikerült, igaz, mindössze 250 négyzetméterre adták meg az engedélyt, amit nem is lehetett bővíteni. Pénzem nem volt elég, hitel nem volt, így rokonoktól kölcsönvett pénzből indult a vállalkozás. Az első növények ezüstfenyők voltak. Karácsonyra szállítottuk. Ebben az időszakban csak olyan növényeket tudtam nevelni, amelyből a pénz hamar visszaforgott. A nagyobb növények ezért csak később kerülhettek sorra, hogy nagyobb területen, hosszabb ideig tartó nevelés után tudjam őket értékesíteni. A munka gyümölcse fokozatosan érett be.

Kegyes volt az erdőisten

– Szó, ami szó, Silvanus, az erdők istene kegyes volt. A vállalkozás lendületesen fejlődött. Mi a siker titka?

– A kiváló minőségű dísznövény, ami mindig kelendő a vásárlók körében. A piaci viszonyokhoz igazodva kell összeállítani a kínálatot. Mindig is különleges hangsúlyt kaptak azok a növényfajok és -fajták, amelyek az európai klímához jól alkalmazkodnak, mint például a Picea pungens (szürkefenyő), a Picea pungens „Glauca" (ezüstfenyő), a Thuja occidentalis „Smaragd" (smaragdtuja). Az intenzív nemesítési munka révén a klónok, jó tűrőképességükkel és magas díszértékükkel emelkednek ki faj- és fajtatársaik közül. Fontos a növények szakszerű és kulturált környezetben történő értékesítése is. Az árudák kialakításukkal önmagukban is ízlést formálnak. Úgy gondolom, a szakértelem, a szervezés, menedzselés, az adottságokhoz alakított technológia mellett az igényesség és a garancia a siker titka.

– A Silvanus Díszfaiskolának a rendszerváltás új lehetőségeket jelentett, újra divatba jött a kertkultúra. A polgárosodás, a vagyonszerzés jelei megjelentek az otthonokban, s így a kertekben is.


A nemesítés alkotás

– A kertkultúra térnyerését valóban akkor kezdtük igazán érezni, amikor Budapesten, a füvészkert bérelt területén egy európai színvonalú faiskolai árudát nyitottunk. Ekkor kerültünk közvetlen kapcsolatba az ébredező kertkultúrával, az újjáéledő dísznövénypiaccal. Ennek megfelelően alakítottuk termesztési stratégiánkat. A budapesti megjelenés komoly és nehéz lépés volt, mert kevéssé ismerték a kertkultúrát. Ismeretterjesztő irodalom sem volt, ezért színes prospektusokat készítettünk, majd a ’90-es évek elején két könyvünk is megjelent: a „Díszfák és kertek képekben", a „Harmonikus kert", majd a sort követte a „Díszfák, díszcserjék betegségei és kártevői" című könyv. Az idén újabb szép kiadványunk jelent meg a gyümölcsfák betegségeiről és gyógyításukról.
A nemesítés valóságos alkotói folyamat, hiszen olyan egyedek hozhatók így létre, amelyek egyedülállók a világon.
 
Rossz ember nem lehet...

– Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Hát még aki nemesíti! Nem is áll távol öntől a jótékonykodás. A Kisalföld támogatásával épülő autistaotthon számára is tett felajánlást.

– Valóban nem idegen számunkra a segítőkészség. Ebben az évben is segítünk, többek között a megyében az autistaotthon növényanyagát ajánlottuk fel. Biztos vagyok benne, hogy munkánk nyomán az otthon és egész környéke szép és harmónikus lesz majd.

– Negyed század jelentős idő egy vállalkozás életében. Hogyan tovább?

– Nagyon fontos számunkra az export. Először Nyugat-Európába exportáltunk. Napjainkban főleg a volt szocialista országokba szállítunk, elsősorban Oroszországba. Az export az összes forgalom 35%-át teszi ki. Szeretnénk az arányt növelni. Változott a kertkultúra is. 15 évvel ezelőtt elég volt csak a saját anyagunk árusítása. Ma már 1500-féle növényt árusítunk, és ebben sem az évelők, sem a rózsák nincsenek benne, amelyek önmagukban is több százat tesznek ki. Megnőtt az igény a választék bővítése iránt. A lombos fák térnyerése is szembetűnő, de nem csökken az örökzöldek mennyisége sem. A piac igényli, mi pedig biztosítjuk a bőséges választékot az örökzöldektől, a lombos cserjéken, fákon és kúszónövényeken át, a virágokig a vásárlók teljes megelégedésére.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új Firefox minden platformra

Újabb, hibajavító jellegű kiadás látott napvilágot az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő… Tovább olvasom