Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Épületszerkezetek

Melyek az előnyei a könnyűszerkezetes, a gerenda- és a hagyományos épületeknek?

Könnyűszerkezetes épületek

A könnyűszerkezetes épületekkel szemben a legtipikusabb érvek, hogy nem elég masszívak, a falak mozognak, nyikorognak, nem keltik igazi ház érzését. Sokan úgy vélik, hogy ezek az épületek nem elég időtállóak, a fa elkorhad (fa vázszerkezet alkalmazásánál) stb. Ezeknek az előítéleteknek az alapjául a nem megfelelő minőségben, műszakilag nem megfelelő módon készült, sokszor barkácsolt épületek rossz példája szolgál. A könnyűszerkezetes épületek tengerentúli dominanciája és gyors európai térhódítása önmagában bizonyíték arra, hogy a korszerű technológiák alkalmazásával, szigorúan ellenőrzött kivitelezéssel kiváló minőségű, tartós épületek építhetők.

Ma Magyarországon több cég kínál egymástól eltérő könnyűszerkezetes építési rendszert, amelyek lehetnek paneles és vázas rendszerűek. A favázas épületek időtállósága a párafékező, de ugyanakkor a szellőző rétegek gondos alkalmazásával biztosítható.
A paneleket lehetőség szerint saroktól sarokig gyártják előre, melyeket a helyszínen átmenő csavarokkal fogatnak össze. Már a gyártásnál el lehet helyezni a nyílászárókat, különleges belső és külső formák kialakíthatók. Az épület nagyságától függően a kész alapra egy illetve két nap alatt felállíthatók egy teljes épület panelfalai.

A vázas rendszerek közül a váz anyaga szerint megkülönböztethetünk fa- és fémvázas megoldásokat. A vázas rendszerű építkezésnél először a vázszerkezetet állítják össze, majd a rétegeket (ami a paneles rendszernél megtalálható) ezután szegelik, kapcsozzák fel, ez az úgynevezett „kanadai rendszer". A fal teherbírását a fa vázoszlopok viszonylag sűrű elhelyezése biztosítja (50; 60; 62,5 cm). A falak merevségét a fa vázszerkezet kétoldali héjazása adja. A héjazás az a dolog, amiben egyes kivitelezők eltérnek. A falak belső illetve a válaszfalak mindkét oldalát OSB vagy fa forgácslap és gipszkarton lappal borítják. Vannak, akik ezeket a felületeket csak gipszkartonnal borítják. A fa vázoszlopok közé 10-14 cm-es üveg vagy kőzetgyapot szigetelés kerül, így az elkészült falak hőszigetelési értéke kétszerese a legkorszerűbb falazóblokkból készült falakénak. A falak külső oldalát szerkezeti elemként is számításba vehető OSB lap borítja. Lényegében minden megtalálható a vázas rendszerben is, csak a gyártási folyamat tér el.
Nem elhanyagolható szempont, hogy ezt a kiváló értéket 20 cm-es fallal biztosítani lehet, szemben a hagyományos, kívül-belül vakolt téglafal 40-42 cm-ével.

Tégla, Ytong

Ma a legkedveltebb építőanyagok közé soroljuk az égetett agyagot. A tégla természetes anyag, egyedülálló anyagszerkezettel, ami biztosítja, hogy az abból épített lakás minden, a jó lakóérzettel szemben támasztott elvárásnak megfeleljen.
A tégla speciális anyagszerkezete miatt nem engedi gyorsan lehűlni a helyiséget, a hőtároló képességük révén nehezebben engedik a külső forróság bejutását.

A téglafal szilárdsága révén ellenáll a külső és belső fizikai erőhatásoknak. A stabilitási és szigetelési tulajdonságait pedig nem befolyásolja a nedvesség. Nagy nyomószilárdságából adódóan a későbbiekben egyszerűen átalakítható, bővíthető.
A páraháztartásról szólva a téglaépületek igen jó jellemzőkkel bírnak. Egészségtelen, ha a lakásunk levegője túl száraz, de az sem kellemes, ha túl nedves. A tégla anyagszerkezetében lévő hajszálcsövek biztosítják, hogy a falazat felvegye a helyiség nedvességét, és adott esetben vissza is tudja adni. Ezzel automatikusan szabályozza a téglaház páraháztartását.

A tégla szerkezetéből adódóan alkalmas a külső vagy szomszédos lakótérből érkező hanghatások csillapítására. Speciálisan erre gyártott téglával olyan hanggátlás valósítható meg, amelynek eléréséhez egyébként bonyolult, többrétegű szerkezetre lenne szükség. Így nem zavarjuk a szomszédot, és ő sem zavar minket.
A mai korszerű téglafalazatból épült ház minimális karbantartást igényel. Otthonai lehetnek gyerekeinknek, unokáinknak, és értékét megőrizve a családi vagyon része is.
A falaktól rendeltetésüktől függő mértékű hő- és hangvédelmet, nedvesség-ellenállást, továbbá faraghatóságot, véshetőséget, szegezhetőséget, vakolattartást és kis térfogatsúlyt követelünk meg.

Gerendaházak

Az előírt fakezelési munkák (nedvességtartalom max.: 16%, sóoldattal átitatva) elvégzése után gyakorlatilag korlátlan az időtartama.
A modern lángmentesítő anyagoknak köszönhetően a faház tűzvédelmi besorolása alig rosszabb a kőépület paramétereinél. Szakszerű tervezéssel fából bármilyen nagyságú épület felépíthető.
Terhelhetőség: A függőleges oszlopoknak és az egymáshoz csapolással kapcsolódó elemeknek köszönhetően a faszerkezet teherbíró képessége nagyságrendekkel meghaladja a kőházét. Ezt igazolja az is, hogy a földrengésveszélyes területeken többnyire faházakat építenek.

A fával építkezés előnyei:
- a fának kiváló hőszigetelő képessége van, és a fával építkezés külön sajátossága, hogy a szerkezet lehetővé teszi bármilyen vastagságú szigetelő anyag beépítését.
- a faházak falainak felállítási ideje maximáltan egy hónapot vesz igénybe, itt az építtető rengeteg járulékos költséget tud megspórolni a hagyományossal szemben.
- a faházak építési költségei jóval alacsonyabbak, mint a hagyományos házaké.
A tetőszerkezet hagyományos vagy kerettartós fa tetőszerkezet. A tetőfedés úgyszintén hagyományos, cserép illetve zsindely javasolt. A nyílászárók a megrendelő által közölt egyedi vagy típus nyílászárók.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszország a második számú küldőország lett

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2004-ben az olasz turisták által… Tovább olvasom