Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Engedélyezett az erdőirtás?

Olvasónk jelzése alapján utánajártunk annak, hogy miért írtják az erdőt Bőny-Szőlőhegyen.
Irtják az erdőt Bőny-Szőlőhegyen a tájvédelmi körzetben és ha igen, akkor miért? Olvasónk jelzése alapján igyekeztünk utánajárni a kérdésnek. A mostani a fakitermelés időszaka, ez az oka annak, hogy Bőny-Szőlőhegyen is irtják az erdőt. A Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóságán érdeklődésünkre megerősítették: az említett terület valóban védett. Megtudtuk azt is, hogy őrszolgálatuk működik a tájvédelmi körzetben, viszont az erdőgazdálkodás az erdészeti hatóságra tartozik és a fakivágást mindenképp engedélyeztetni kell, akkor is, ha magánerdőben, vagy ha más tulajdonú részen történik.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. vezérigazgató-helyettese, Kocsis Mihály elmondta, a tervszerű erdőgazdálkodást tíz évre szóló programok alapján végzik. A terveket az erdészeti szolgálat készíti el, a minisztérium hagyja jóvá. Az évtizedet átfogó tervet bontja le az erdőgazdaság éves teendőkre és csak úgy kap engedélyt fakitermelésre, ha az irtások helyét be is telepíti. Ezt a hatóság ellenőrizheti.

Kocsis Mihálytól megtudtuk, a mostani a „vágási időszak" és a bőnyi Szőlőhegy környékén is dolgoznak embereik, mert tavasztól, rügyfakadástól őszig ilyen munkát nem végeznek. Évente 160 ezer köbméternyi fát vágnak ki, de ez az erdőgazdaság 35 ezer hektáros összterületére vonatkozik, és ugyanakkora részen telepítést is végeznek. A vezérigazgató-helyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy az említett területen vannak a társaságukhoz tartozó és magántulajdonban lévő erdőrészek is.

Tanácsa szerint ha olyan fakivágást látnak a lakosok, amit illegálisnak, nem bejelentettnek, nem engedélyezettnek vélnek, akkor azt a helyszínt pontosan megjelölve jelenthetik a rendőrségnek vagy az Állami Erdészeti Szolgálat győri felügyeleti osztályának a 96/511-870-es telefonszámon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre népszerűbb a Firefox böngésző

A Mozilla Foundation bejelentette, hogy a szervezet adatai szerint mostanáig 25 millió felhasználó… Tovább olvasom