Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Energiaipari bérkövetelések

Sztrájkra készülnek az energiaipari szakszervezetek megyénkbeli tagjai is, ugyanis nem sikerült megegyezni a béreket illetően.
Mindeddig nem közelítettek egymáshoz a munkaadói és a munkavállalói oldal álláspontjai a villamosenergia-ipari béralkuk során, ezért a szakszervezetek megyénkbeli tagjai is demonstrációkra, sztrájkra készülnek.

Január 11-én kezdődtek bértárgyalások a villamosenergia-iparban az idei bérekről, de mindeddig nem hoztak eredményt. Amíg pedig ágazati szinten nem születik egyezség, addig helyi szinten sem lehet megkötni a bérmegállapodásokat. Az Észak-dunántúli Villamosipari Szakszervezet vezetője, Réffi Péter – aki tagja a tárgyalócsoportnak – lapunknak elmondta: a felek álláspontjai megmerevedtek.

A munkaadók 6,5 százalékos átlagkereset-emelést tartanak elfogadhatónak. A szakszervezetek 4 százalékos reálkereset-növekedést szeretnének elérni, amihez 8,5 százalékos bruttó emelésre lenne szükség. Beérnék 6,5 százalékos emeléssel is, ha az üzleti eredményektől és az inflációtól függően további 2 százalékos emelésre kapnának ígéretet.

– Amennyiben nem vezetnek eredményre a tárgyalások, csütörtökön az ÁPV Rt., a német és a magyar nagykövetség elé vonulunk. Ha ez sem hoz eredményt, március elején Münchenben és más nyugat-európai nagyvárosban tüntetünk a munkaadó cégek külföldi tulajdonosainak székháza előtt, és megfontoljuk a sztrájk meghirdetését – nyilatkozta Réffi, és hozzátette: a demonstrációkhoz csatlakoznának a megyénkbeliek is. Kétharmaduk már a múlt héten aláírta az erről szóló szándéknyilatkozatot. A több száz érintett zöme a bajor tulajdonú E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. dolgozója.

Az érdekvédő azonban reméli, hogy mindez elkerülhető, bízik a tárgyalások sikerében. Megtudtuk tőle, hogy a villamosenergia-iparban sztrájkhullámot utoljára 1995-ben szerveztek. Egyébként a bér miatt nem kellett demonstrálniuk, csak A munka törvénykönyvének módosításai ellen tüntettek társszervezeteikkel együtt korábban.

Átlagbér a kelet-európai alatt

Szakszervezeti adatok szerint a 20 ezer magyar villamosipari dolgozó átlagkereseténél a cseh átlagbér 10, a lengyel 18, a szlovén 49, a német 410 százalékkal magasabb ebben az iparágban. A külföldi befektetők a tavalyi eredmények alapján 45 milliárd forint osztalékhoz jutnak, a több energiaipari céget tulajdonló államkincstár bevétele az ágazatból eléri a 200 milliárd forintot.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszország a második számú küldőország lett

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2004-ben az olasz turisták által… Tovább olvasom