Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Énekek éneke bemutató a Vaskakas Bábszínházban

A szerelem és a szeretet, a csábítás és a hűség kérdéseit válaszolja meg a legfiatalabbak számára is érthető módon a győri Vaskakas Bábszínház legújabb bemutatója.
A szláv és zsidó népköltészet elemeiből építkező költői szépségű történetet állítják bábszínpadra.
Elsőre talán furcsának tűnhet a cím, hiszen az Énekek éneke inkább felnőtteknek szóló, a szerelemről, sőt, a testiségről is titkokat eláruló előadást sejtet. Salamon megidézése azonban csak ürügy Kovács Géza rendező, illetve a történetet dramaturgként jegyző Szász Ica számára. A falusi ünnepek rítusaival átszőtt mese a boldog és ártatlan gyermeki szerelemmel kezdődik.

Amikor eljön az ideje, a legény vándorútra indul, a leány egyedül marad, csupán a templomi angyal vigyázza lépteit. Ám az ördög sem alszik. Munkája nyomán felborul a falu békéje. Különféle alakban megjelenve szövi intrikáit, hogy megkaparintsa a szép hajadont, akit magával ragad föld alatti birodalmába. A legény útjáról visszatérve kiszabadítására indul. A túlvilágot megjárva, szörnyetegekkel viaskodva megmenti kedvesét az ördög karmai közül. Az előadás a szláv és zsidó népköltészet elemeiből építkező költői szépségű történetet állítja bábszí npadra, s ajánlja hat éven felüli nézőinek a Vaskakas társulata.

A tervező Mátravölgyi Ákos olyan környezetet teremtett, amely nehéz munkát jelent ugyan a műszaki személyzet számára, de feledhetetlen élményt a nézőknek. Ágoston Béla zeneszerző mindezt még felöltözteti kiváló muzsikával. Az édes dallamok, a szívhez szóló történet a játszók, Aracs Eszter, Bartal Kiss Rita, Mátyás Zoltán, Szikra József (m. v.), Szúkenyik Tamás, Ujvári Janka (Jászai-díjas), valamint a zenészek: Pazdernik Erzsébet és Rab Viki által teljesedik ki egész mesévé. (Díszlet, bábok, maszkok: Fazekas Antónia, Szabó Tamás, Tóth Gábriel, Varga Kata és Venesz Szabolcs.) Bemutató: február 15-én 10 órakor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsipari cégek közös beszerzése

A Bábolna Rt. és a Pick Szeged Rt. – a két legnagyobb magyarországi húsipari cég –… Tovább olvasom