Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Emlőrák: a Paget-kór

Az elmúlt hetekben figyelemfelkeltő e-mail járt körbe egy új emlőrák típusról a világhálón: a Paget-kórról

 Mi nők, okkal riadhatunk meg az ilyen üzenetek kapcsán, hiszen az emlőrák a nőket érintő daganatos megbetegedések leggyakoribb típusa.
S bár az időben diagnosztizált esetek jó eséllyel gyógyíthatók, mégis sokan tartunk a retteget kortól.

Pár hete, hogy az egyik barátnőmtől figyelemfelkeltő e-mailt kaptam. ÚJ EMLŐRÁK TÜNETEK - FIGYELEM!!! – így indult az üzenet. Bevallom őszintén, az ilyen jellegű kör e-mail-ek jelentős részét a gyors olvasást követően rendszerint törölni szoktam. Még akkor is, ha a tanulságos vagy éppen szomorú történetet tartalmazó levél arra int, hogy továbbítsam x személynek az üzenetet, máskülönben ez és ez történik velem vagy a szeretteimmel. Manapság egyre kevésbé hihetünk még a nemesnek tűnő felhívásoknak is, hiszen sokszor hallani olyan történeteket, melyekben a jóhiszemű, segíteni vágyó ember pórul jár.

A fenti üzenetet azonban megtartottam. Aznap, amikor mindez eljutott hozzám, este már az egyik kereskedelmi televíziós csatorna magazinműsora foglalkozott a hírrel. Felkaptam a fejem! Lehet, hogy ennek a kör e-mailnek tényleg van létjogosultsága és haszna?! Lehet, hogy a figyelemfelkeltés célja ezúttal nem az emberek, a nők riogatása, hanem valóban életeket menthet meg?!

Mi az a Paget- kór?

Dr. Radványi Krisztina a Nők Lapja Café szülész-nőgyógyász szakértője segített nekünk abban, hogy megértsük ennek az ismeretlennek tűnő, (emlő)rák típusnak a mibenlétét. A doktornő az üzenetet átböngészve először is azt mondta, hogy a leírás, a tünetek bemutatása és a kezelés lefolyása pontosnak, hitelesnek tűnik. Tehát a Paget-kórként ismert betegség (melynek semmi köze a szintén Pagetről elnevezett csontbetegséghez) leggyakrabban az emlőbimbón és a bimbóudvaron megfigyelhető ekcémaszerű, hámló elváltozás formájában jelentkezik. A jelenséget rákmegelőző állapotként írják le, amely idővel daganattá alakul.

A betegség korai felismerését nehezíti az a körülmény, hogy a tünetek hosszú időn keresztül, viszonylag panaszmentesen viselhetőek. Vagyis elképzelhető, hogy a mellbimbón, illetve a környékén lévő piciny sebfelület nem okoz gondot, nem viszket, nem váladékozik és nem növekszik. A Paget kór az apokrin mirigyekből indul ki. Ilyen mirigyek más testtájon is előfordulnak, így például a végbélnyílás környékén, tehát hasonló tünet ritkán ezen régióban is kialakulhat. Ilyen formán elmondható, hogy a Paget-kór nem egyértelműen a mellrák egy típusa, hiszen nem csupán a mellen jelentkezhet.

Hogyan diagnosztizálható?

A betegség meghatározásához az érintett bőrfelület széléről vett apró szövetminta darab szövettani vizsgálata szükséges. Amennyiben a mellbimbón jelentkezik az elváltozás, fontos a mammográfia is, hogy a mell állományában lévő daganat kizárható legyen. Önmagában a mammográfia a Paget-kór, vagyis a rákmegelőző állapot kimutatására nem alkalmas. Amennyiben igazolódni látszik a Paget szindróma diagnózisa a bőrelváltozás teljes kimetszése szükséges. Ha a mammográfia nem mutat  elváltozást, a kontroll vizsgálatokat követően további kezelésre nincs szükség.

A Paget szindrómás nők jelentős részénél azonban előfordul, hogy a mammográfia csomót mutat az emlőállományban, amely lehet helyben maradó vagy a környezetbe nyomuló daganat. Ilyen esetekben vagy az egész emlőt eltávolítják a nyirokcsomókkal együtt vagy a mellbimbót és a környező szövetek egy részét. Mindazonáltal a Paget-kór az emlőrákok csekély hányadát teszi ki, ez lehet az oka annak, hogy idáig nem hallottunk erről a betegségtípusról. Radványi doktornő arra bátorít, hogy ha bizonytalan a beteg az előírt kezelést illetően, nyugodtan forduljon másik szakemberhez is, nyugodtan mutassa meg a jelenséget másnak is. Ő, a saját praxisában még nem találkozott ezzel a betegséggel. Minden olyan elváltozást, amely újszerű az emlőkön – még a legapróbbakat is – a lehető legrövidebb időn belül fontos hozzáértő szakembernek megmutatni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoros küzdelemre számított a választáson?

Tovább olvasom