Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Emberi jogokat az emberszabású majmoknak!

Biztosítsanak-e az emberszabású majmoknak valami olyasmit, mint az emberi jogok – erről folyik heves vita Spanyolországban, amióta a kormányon lévő szocialisták javasolták, hogy az emberszabásúak alapvető jogokat kapjanak tekintettel az emberrel való rokonságukra.
A javaslatot előterjesztő Francisco Garrido képviselő arra mutatott rá: az emberszabású majmok genetikailag rokonai az embernek. "Az emberszabású majmok képesek az önuralomra és értelmezni tudják a múltat és a jövőt. Gyászolják elpusztult hozzátartozóikat, osztoznak a táplálékon, szilárd kapcsolatokat létesítenek és megtanulják szerszámok használatát. Nem emberek ugyan, de a családunkhoz tartoznak."

A főemlősöknek az élethez és a szabadsághoz való jogot szándékoznának biztosítani, továbbá meg akarják tiltani, hogy ezeket az állatokat testi fenyítésben részesítsék.

Az élethez való jog esetükben azt jelentené, hogy – önvédelem kivételével – nem lenne szabad megölni őket, és életterüket védelmezni kellene. A szabadsághoz való jog értelmében nem lenne szabad emberszabású majmokat állatkertben fogva tartani, vagy cirkuszban felléptetni. A testi fenyítés tilalma pedig arról gondoskodna, hogy az említett főemlősöket ne kínozzon, és ne használjon laboratóriumi állatkísérletekhez senki.

A José Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök vezette szocialisták javaslatukkal magukévá tették az Emberszabású Majmok Nemzetközi Projektjének követeléseit, amely szervezet nyolc évvel ezelőtt jött létre.

Spanyolország Új-Zéland után a második állam lehet, amely elfogadja a projekt ajánlását. Ezzel együtt a kezdeményezés heves vitákat váltott ki az ibériai országban. Della Padron, az Amnesty International spanyol szekciójának igazgatónője kijelentette: "Csodálkoznunk kell azon, hogy emberi jogokat akarnak adni majmoknak, amikor még nem minden ember rendelkezik ezekkel a jogokkal". Bírálta az elképzelést Fernando Sebastian, Pamplona érseke is.

Cristina Narbona környezetvédelmi miniszter asszony támogatta ugyan a kezdeményezést, de hangsúlyozta: "Bizonyos alapvető jogokról van szó, nem pedig arról, hogy majmok emberi jogokat kapjanak. Ez félreértés, amelyet fordítási hiba idézett elő".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyibe kerül a ballagás?

Tovább olvasom