Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Elutasította az európai ajánlatot az iráni elnök

Elutasította szerdán az iráni urándúsítási program leállításáért cserébe kilátásba helyezett európai ajánlatot az iráni elnök. A Reuters birtokába került bizalmas információk szerint az EU már felvázolta azokat a lépéseket, amelyeket az iráni nem esetén életbe léptetnek.
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök figyelmezteti az uniót ne kényszerítse Teheránt az atomsorompó felmondására.

Mahmúd Ahmadinezsád szerint az Európai Uniót képviselő Németország, Nagy-Britannia és Franciaország ajánlatának elfogadása Teherán számára annyit jelentene, mintha "cukorkát kapnának aranyért".

Az Irán középső részén fekvő Arak városában több ezres tömeg előtt tartott nyilvános gyűlésen, amelyet az iráni televízió egyenesben közvetített, Ahmadinezsád leszögezte: Iránnak nincsen szüksége az EU "ösztönző intézkedéseire." Egyúttal figyelmeztetett: ne kényszerítsenek országokat olyan helyzetbe, hogy kénytelen legyenek felmondani az atomsorompó-szerződést.

Az állítólag már szinte véglegesített uniós javaslat szerint Oroszország vállalná, hogy uránt dúsít Irán számára. Mindez része lenne azoknak a garanciáknak, amelyek azt biztosítják, hogy Teherán ne juthasson atomfegyverhez. A Nagy-Britannia, Németország és Franciaország által képviselt EU emellett modern nukleáris technológiát és gazdasági együttműködési lehetőségeket kínál fel Teheránnak.

Amennyiben energia termeléséhez kell nekik a nukleáris technológia, akkor ez egy remek ajánlat. Ha valami másra – akkor nem biztos – mondta Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Elemzők szerint a javaslatot Irán várhatóan nem fogadja el, ugyanis a könnyűvizes reaktor technológiája alkalmatlan katonai célú nukleáris fejlesztésekre.

A Reuters birtokába került bizalmas információk szerint az EU már felvázolta azokat a lépéseket, amelyeket az iráni nem esetén életbe léptetnek. Többek között gazdasági és politikai szankciók, beutazási tilalom, az iráni vezetők és vállalatok bankszámláinak befagyasztása vár Teheránra, amennyiben visszautasítja a legújabb javaslatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesztegzár

Az erdélyi Fogaras várost teljes egészségügyi vesztegzár alá helyezték, bezárták a Feketehalomban… Tovább olvasom