Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Eltűntek a fiatal gyógyszerészek

A megye gyógyszertáraiban súlyos a létszámhiány, a négy eladó patika közül van, amelyiknek másfél éve nem találnak vevőt. A pályakezdők számára csábítóbb az autóval, telefonnal és szabadsággal kecsegtető kereskedői munka, legalábbis eleinte.
– Lassan elnéptelenedik a gyógyszerészszakma – véli a megyei kamara elnöke, dr. Váczi József. – A régió több mint nyolcvan patikájában kevesen dolgoznak, jórészt idősek, gyakran nyugdíjasok. A baj a gyógyszertárak privatizációjával, a külföldi érdekeltségű gyógyszergyártók és -forgalmazók megjelenésével tizennégy évvel ezelőtt kezdődött. A fiatalokat fehér köpeny helyett elegáns ruha, az álldogálás helyett autó, telefon, szabadság és jobb fizetés várja. Nyolcezer helyett csak négy-öt készítményt kell ismerniük, de nem terheli őket a gyógyszerkészítés és -kiadás felelőssége sem. A pályára készülőket százával szippantotta el az orvos- és patikalátogatói munka.
A súlyos helyzet akkor válik egy-egy idősebb patikus számára tragikussá, amikor már átadni sem tudja a gyógyszertárat. A megye négy patikája közül egy másfél éve nem kel el. Akinek van pénze, nem fekteti be, akit pedig érdekelne, nincs pénze, márpedig nagyon sok pénzről van szó. Egy gyógyszertár értékének csak egy részét adják a műszerek, a bútorzat és a készítmények, meghatározó az is, hogy mennyire kedvelt, meg lehet-e állni mellette autóval, tartozik-e hozzá szolgálati lakás. Még kevésbé vonzó egy patika vidéken, ahol – lévén, hogy a gyógyszerellátást a patika működtetőjének személyesen kell garantálnia – ez mérhetetlen kötelezettséget, röghöz kötöttséget jelent.

Ahogyan egy orvoslátogató szakember látja

Egy név nélkül nyilatkozó győri fiatalember szerint a szabadságvágy és nem a pénz tartja távol a fiatal pályatársakat a szakmától. Kilenc év egyetemi tanulmánnyal szerzett szakgyógyszerész-képzettséget, öt év alatt három cégnél dolgozott orvoslátogatóként, alkalmanként egy gyógyszertárban is helyettesít. Állítja, hogy a pénzzel ellentétben – az autó és mobiltelefon mellett – a folyamatos képzés, a szabadság és a kisebb felelősség jelenti munkája főbb vonzerejét. Tudomása szerint pályatársai többsége azt fontolgatja, hogy idővel visszatér a patikamérleg mögé. A tulajdonlás szerinte a fiatalok számára elérhetetlen álom, ha nincs családi tőke vagy öröklés a láthatáron. Az életét senki sem kezdi önszántából albérletben és több 10 milliós adóssággal.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz szanyi gól

Tovább olvasom