Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Előzetesbe kerülnek az autós üldözés után elfogott férfiak

Hivatalos személy elleni erőszak és lopás bűntette miatt kell felelniük azoknak a férfiaknak, akik elmenekültek egy csütörtöki rendőri igazoltatás elől és az autóval a figyelmeztető lövések hatására sem álltak meg; a két elfogott férfit őrizetbe vették, harmadik társuk ellen elfogatóparancsot adtak ki - tájékoztatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken az MTI-t.
A rendőrök csütörtök kora délután egy lopott rendszámú Ford típusú terepjárót akartak ellenőrizni a XIX. kerületi Vak Bottyán utcában, de a jármű vezetője elhajtott. A rendőrök üldözőbe vették a járművet, majd annak megállítása érdekében más rendőrautókkal elállták az utat az Üllői úttal párhuzamos József Attila utca és az Árpád utca kereszteződésénél, de a "záron" a terepjáró áttört, s a leadott figyelmezető lövések ellenére tovább menekült.

Két sarokkal távolabb, a Zrínyi utcánál a három férfi a járművet hátrahagyva gyalogosan elmenekült, egyiküket, aki megsérült, a helyszín közelében fogták el egy polgárőr segítségével.

A BRFK pénteki közlése szerint a fegyverhasználat jogszerű és szakszerű volt. Az intézkedő rendőrök a lövéseket a menekülő járműre adták le, nem személyre. Megjegyezték, a tárgyra leadott lövés a hatályos jogszabályok szerint nem minősül lőfegyverhasználatnak. A tájékoztatás szerint a mentőszolgálat munkatársai megállapították, hogy a helyszín közelében elfogott férfi sérülései nem igényelnek orvosi ellátást, kórházba szállítása nem indokolt. A BRFK közleménye szerint a két elfogott férfi nem szerepelt a körözési nyilvántartó rendszerben, de arról, hogy miért menekültek el, illetve kihallgatásuk során mit mondtak, nem kívántak tájékoztatást adni.

A menekülésre használt Ford Ranger típusú terepjárót április 9-én, a járműre felszerelt rendszámot pedig néhány napja lopták a főváros III. kerületéből. A terepjáróban utazók csütörtökön egy Seat Ibizát kíséreltek meg ellopni Kispestről, de mivel a járművet nem sikerült beindítaniuk, a később menekülésre használt terepjáróval akarták elvontatni.

Az MTI kérdésre a BRFK közölte: az autótolvajok feltartóztatása és elfogása érdekében felállított útzár minden tekintetben szakszerű volt. A menekülők a korábbi rendőri felszólításokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyták, majd az intézkedő rendőrök szolgálati autójának szándékosan nekihajtottak. Az útzárat a tolvajok az általuk használt, lényegesen nehezebb és nagyobb teljesítményű autóval áttörték. Az üldözés során három rendőrségi és egy "civil" gépkocsi rongálódott meg, a kárérték meghatározása folyamatban van.

A BFRK sajtóosztályának közlése szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség a már elfogott két férfival, valamint a jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó Duka Leventével szemben hivatalos személy elleni erőszak bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A BRFK velük szemben lopás bűntett kísérlete elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja az eljárást.

A két elfogott férfit őrizetbe vették és kezdeményezik előzetes letartóztatásukat, amelyről az illetékes bíróságnak 72 órán belül kell döntést hoznia. A még szökésben lévő Duka Levente ellen országos elfogatóparancsot adtak ki.

Olvasóink írták

 • 5. HarconaMarcos 2010. április 23. 23:31
  „Két dolog:
  1. miért azt helyeslik itt a népek, hogy lövöldöznek és összetörnek pár autót a rendőrök, ahelyett, hogy egy pár ezer forintos szöges láncot elébe szekszuáltak volna, aztán 50 méteren véget ér a sztori.
  2. tk. egészen nyugodt hely lenne Magyarország, ha mindenkit fejbe lőnének, aki legalább egy használt autónyi értéket ellopott. Igaz a parlamentben elég kevesen maradnának, dehát áldozatok nélkül nincs fejlődés... :-)”
 • 4. GabeszI 2010. április 23. 22:15
  „Már bocs, de az a nem normális, aki kétségbe vonja, hogy ilyen férgekre lőni kell, az nem normális. Még jó, hogy előzetesbe vágták őket. Az, aki nekimegy egy rendőrautónak, annak a helye a fertőrákosi kőfejtőben van 10 évre. Utána ezt nem teszi ezt meg. Ennyi.”
 • 3. miracle 2010. április 23. 19:59
  „imre1964
  Ja, akkor végül is várostáblán belül felesleges is náluk a fegyver, úgyse használhatnák, mi? Ha meg esetleg golyószóróval rájuk lőnek, akkor majd bevetik, hogy: "rendőrség, kérem tegye le"
  Amúgy miért nem ilyen gumikilukasztó rácsizét tesznek ki, az mindent megfog?
  Ha a fenti bűnlajstromból kivonjuk a vádat (a lopást, meg a hivatalos személy elleni erőszakot), akkor kijön az, hogy idegen autókat bárki szándékosan összetörhet, mert azt nem büntetik.”
 • 2. AHA 2010. április 23. 18:26
  „Nem tüntetőkre lőttek hanem közönséges bűnözőkre.
  Nagyon helyes.
  ...és nincs ha!”
 • 1. imre1964 2010. április 23. 18:25
  „fegyverhasználat jogszerű és szakszerű volt
  Miért kell a városba lövöldözni ez megint csak szerencse hogy nem találtak el senkit.
  Gondolom azt hitték hogy tüntetőkre lőnnek azt pedig szabad.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júniusig elnapolták a leányfalui gázoló kiadatási tárgyalását

Június végéig elnapolta a dublini felsőbíróság Francis Ciarán Tobinnak, a két kisgyermek halálát… Tovább olvasom