Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Elment a Tenkes kapitánya

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Zenthe Ferenc, a nemzet színésze, Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész.
A művészt hosszan tartó betegség után, vasárnap érte a halál.
Zenthe Ferenc hetvennél több filmben és tévéjátékban szerepelt. Egyik leghíresebb szerepe a Tenkes kapitánya volt a Magyar Televízió 1962-ben forgatott sorozatában. Nagy sikert aratott a Magyar Rádió Szabó család című folytatásos családregényében, valamint a Magyar Televízió Szomszédok című sorozatában.
Pályája kezdetétől a közönség szeretete övezte. „Amikor elkezdtem a pályát, a jó Isten rátett a tenyerére, és azóta azon visz tovább” – nyilatkozta 2005 januárjában, a nemzet színészévé választásakor a megnyerő egyéniségű művész.
Zenthe Ferenc 1920. április 24-én született Salgótarjánban. Négy szemesztert végzett a budapesti közgazdaság-tudományi egyetemen, de otthagyta a Színművészeti Akadémiáért. 1942-ben másodéves volt, amikor behívták katonának; a világháború után nem folytatta a színiakadémiát, hanem Pécsre szerződött. 1946-tól többek között Győrben is játszott. 1952-től a Madách Színház tagja, sok nagy sikerű szerep alakítója. Atmoszférateremtő képessége, humora jellemszerepekben kiválóan érvényesült.
Zenthe Ferencet 1954-ben és 1968-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1975-ben megkapta az érdemes művész címet. A Kossuth-díjjal 1997-ben tüntették ki, szülővárosa, Salgótarján díszpolgárrá választotta 2003-ban. A nemzet színészévé 2005-ben választották meg. Ugyanebben az évben az MTA Magyar Örökség-díjjal tüntette ki „sokoldalú emberábrázolásáért”.
Zenthe Ferenc nem csak a nemzet színésze volt, annál sokkal több – írta az oktatási és kulturális miniszter megemlékezésében. „P volt nekünk Gábor diák, ő volt gyermekkorunk hőse, a Tenkes kapitánya, és ő volt a mi Taki bácsink is a Szomszédokból. Az általa alakított szereplők velünk éltek, együtt vettünk részt vele Beszterce ostromán, vele voltunk A fekete városban, megmutatta nekünk, milyen a Különös házasság vagy az Elvarázsolt dollár” – fogalmazott Hiller István. Mint írta, Zenthe Ferenc sármos örökifjú volt, azt hittük, nem fog rajta az idő, szerették őt pályatársai, kortársai és

fiatalabb színésztársai, ráadásul megadatott neki a legnagyobb elismerés is: a közönség ragaszkodása. Hiller István szerint a Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész csendes, de mindent tudó mosolyára filmjei, tévéjátékai nyomán a legfiatalabbak is emlékezni fognak.
Zenthe Ferencet a Madách Színház saját halottjának tekinti. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét feljelentik Duray Miklóst

Ismét feljelenti Duray Miklóst a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS),… Tovább olvasom