Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Elmaradtak a szlovák bevásárlóturisták

Szlovákia–Magyarország - A forint erősödése, a szlovák multik ˝vevő-visszacsalogató˝ árengedményei s a szerdától érvényes áfaemelés (főként a benzin árának drasztikus növekedése) miatt enyhült a szlovák roham a megyei üzletláncokban.


Enyhül a szlovák bevásárlóturizmus a határ menti üzletekben: idén januártól rendkívül megugrott a szlovák vásárlók száma a határszéli hipermarketekben. Ennek oka elsősorban az volt, hogy az északi szomszédunknál bevezetett euró átváltásával (s a forint ˝gyengélkedése˝ miatt) 20–30 százalékot takaríthattak meg egy tankolással egybekötött bevásárláson. Ezzel összefüggésben a szlovák boltok forgalma rendkívül visszaesett.

A szlovákiai Coop Jednota üzletlánc határ közelében működő boltjainak forgalma például 30–35 százalékkal csökkent. Nem volt más választásuk, árcsökkentésre kényszerültek. ˝A vásárlók visszajelzéseiből arra következtetünk, hogy értékelik az árlefaragást. Jelenleg az adatok elemzése zajlik, azonban azt már most kijelenthetjük, hogy a helyzet kezd normalizálódni, fokozatosan visszaáll a korábban megszokott rend.

Két jelentős hullámban egybevetettük a magyar és a szlovák fogyasztói árakat, az összehasonlítás közel kétezer termékre terjedt ki, s a kapott adatok függvényében számos zöldség és gyümölcs árát akár ötven százalékkal is lefaragtuk" – közölte Olga Hrnciarová, a Tesco szlovákiai szóvivője.

Coop Jednota: A szlovákiai üzletláncban országosan 500 termék lett olcsóbb. Kulacs Ida medvei kisbolti eladó is tapasztalta a visszaesést.
Coop Jednota: A szlovákiai üzletláncban országosan 500 termék lett olcsóbb. Kulacs Ida medvei kisbolti eladó is tapasztalta a visszaesést.

˝Ide is folyton dobálják be a szórólapokat a dunaszerdahelyi üzletláncok akcióit kínálva. Úgy láttam, főleg a hús árából engedtek, így most annyiba kerül, mint Magyarországon˝ – mondta a szapi (Sap) Csütörtöki Viola, aki maga is gyakorta járt a győri üzletláncokba. ˝Úgy tűnik, az áfaemelés után már nem lesz érdemes átjárnunk: itt csökkennek az élelmiszerárak, ott drágább lesz az üzemanyag, ráadásul már az eurónkért is kevesebb forintot kapunk a negyed évvel ezelőttihez képest˝ – mondta a szlovákiai kisközség egyik üzlete előtt.

˝Sokan dolgoznak a faluból Győr-Moson-Sopron megyében, s a forint gyengülése után érthetően ott költötték el pénzüket˝ – mondta a medvei Kulacs Ida. A kis szlovákiai faluban egyébként három kisbolt is működik, Ida az egyik alkalmazottja. ˝Év elején itt is érződött, hogy sokan inkább a határ túloldalán vásárolnak˝ – állította, majd hozzáteszi, ő is átjár: igaz, nem élelmiszerért. ˝Építőanyagot hozunk be: egyrészt olcsóbb, másrészt a szállítás is kevesebbe kerül, mert Győr közelebb van, mint Dunaszerdahely˝ – mondta.


Hackl Mónika, a Tesco magyarországi kommunikációs vezetője a Kisalföldnek elmondta: az elmúlt hónapokhoz képest valóban visszaesett a szlovák bevásárlóturizmus a határszéli üzleteikben. ˝Ennek több oka van: egyrészt a forint erősödése mellett a szlovák láncok árcsökkentése. Másrészt a határon túlról érkező vásárlók egy-egy alkalommal akár többhavi vásárlásnak megfelelő összeget is elköltöttek, gyorsan kihasználva az itteni árelőnyöket ˝ – közölte.

 A szlovákiai Coop Jednota üzletláncban országosan összesen 500 termék lett olcsóbb. Oroszváron például a korábban 5,37 euróba (1600 forintba) kerülő egykilós lapockát 2,99-ért (900 forintért) hirdetik, a kilós sertéstarja 4,79 helyett 3,29 euróba (1420 forint helyett 970-be) kerül. A porcukor ára 1,13-ról (330 forintról) 75 eurócentre (220 forintra) csökkent, a másfél literes tartós tej 53 eurócent (150 forint) helyett 38-ba (110 forintba) kerül.

Olvasóink írták

 • 4. tíszi 2009. július 05. 15:29
  „Okolhatunk bárkit, a lényeg az, a szlovákok sokkal jobban csinálták mint mi. Igaz az áraik lényegesen magasabbak voltak, de nem is éltek olyan pazarló jóval magasabb életszínvonalon mint mi magyarok. Sajnos az elmúlt évek pazarló színvonalát nem engedhettük volna meg, és ebben csakis a kormányunk a hibás. Becsaptak minket, hazudtak nekünk, átverték azokat az embereket, akik bíztak bennük. Tanulhatnának a szlovák kollégáiktól.”
 • 3. ovarisrac 2009. július 05. 11:47
  „tosa2 szlovákiában nem csak Tesco van, tehát nem az ottani Tesco a hibás, hanem a mi politikusaink.”
 • 2. tosa2 2009. július 04. 19:49
  „nem a " seggfejek" csinálták meg !!
  gondolkodj !! a tesconak megérte árat csökkenteni, elég jelentősen.
  most vannak a slovák árak ott, ahol a mienk. a tesco azt hitte,hogy
  mivel euró van, akkor lehet 3x-os árat alkalmazni.”
 • 1. itapa 2009. július 04. 14:35
  „Lehet, hogy most mi megyünk "szomszédolni"? Ezt (is) megcsináltátok!!! Gratulálok seggfejek!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymásban már megbíznak a bankok

Magyarország - Tavaly ősszel a bankok nem bíztak egymásban, ezért nem volt elég forrásuk kölcsönöket… Tovább olvasom