Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Elmaradt az iskola- bezárási hullám

A települések vezetői egyelőre kivárnak, sok helyen erőn felül vállalva fenntartják az iskolájukat. Térségünkben egyedül Szakonyban szűnik meg az oktatás, több községben viszont összevonják az oktatási intézményeket.
Térségünkben a közel 27 vidéki iskolában mintegy 2800 általános iskolás diák tanul. Az elmúlt évben a kormány jelentősen megszigorította az állami normatívák elosztását. Ez viszont nehéz helyzet elé állította a települések vezetőit: vagy megszüntetik az iskolát, vagy erőn felül vállalva tovább működtetik. Hosszú távú döntéseket kell tehát meghozni a testületeknek, olyanokat, amelyek a kiszámíthatóságra és a minőségre alapozva biztonságot jelentenek gyermekeknek, szülőknek, fenntartóknak egyaránt. Egy hónap múlva becsengetnek, körképünkben annak jártunk utána, mely településeken várható bezárás, összevonás.

Szakonyból Bükre

Szakonyban már júniusban, a tanév végén bejelentették, hogy szeptembertől Bükre járnak át a gyerekek. – A településen elfogadták a döntést, miszerint nem tudjuk tovább vállalni a fenntartást – tájékoztatott Farkas Gyula polgármester. – Szeretnénk pályázni egy iskolabuszra, hogy a későbbiekben ezzel oldjuk meg az utaztatást. Sajnos rövid időn belül az óvoda is az iskola sorsára juthat. Olyan kevés a gyermeklétszám – nyolc óvodásunk és tizenkettő iskolásunk van –, hogy helyben nem tudjuk megoldani az oktatásukat, nevelésüket.

Verseny a tanulókért

Hét elején született meg a döntés Fertőszéplakon, hogy szeptember elsejétől mind a nyolc osztályt elindítják. Az iskolába 122, az óvodába pedig 37 gyermek jár. Bozsvári István polgármester véleménye szerint az egyre szigorodó feltételek következtében két éven belül nem kerülhető el az átszervezési hullám. – Térségünkben a tanulói létszám adott, tehát csökkenteni kell az oktatási intézmények számát – tette hozzá a falu első embere. – A települések egyelőre kivárnak, mert még vannak felélhető tartalékaik. De ezek rövidesen elfogynak, mert az intézmények közti – a tanulókért folytatott – verseny újabb súlyos milliókat vesz majd ki a költségvetésekből.

Együttműködő intézmények

– A Sopron–Fertőd Többcélú Kistérségi Társulás mindvégig arra törekszik, hogy a lehető legtöbb információt átadja a település vezetőinek az oktatási intézmények hatékonyabb működtetése érdekében – mondta el lapunknak Soós Beáta, a kistérségi iroda munkatársa. – Az újkéri és az egyházasfalui iskola közös igazgatású oktatási intézményként szeretne tovább működni. Hasonló együttműködést tervez Zsira, Gyalóka, Répcevis és Sopronhorpács is. A célunk, hogy az alsó tagozat és az óvoda maradjon helyben, és csak a felső tagozatos gyerekek járjanak át más településre, ha ezt az iskolai létszámok, így az állami támogatás indokolja.

Logopédiai központok

Az elmúlt évekhez képest változást jelent, hogy idéntől átalakulnak a körzeti logopédiai szolgálatok, a települések jelentős részére Sopronból, a Pedagógiai Szakszolgálattól járnak majd ki a logopédusok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdemes a mentőszolgálaton spórolni?

Tovább olvasom