Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 27°C Még több cikk.

Elmaradhat a várt árzuhanás hétfőtől a boltokban

termelők, beszállítók oly mértékben emelik meg áraikat jövőre, hogy a lakosság alig veszi majd észre, amit a politikai nyilatkozatok és reklámok sugalltak eddig. Azt, hogy január 1-jétől 5 százalékkal kisebb az áfa kulcsa: 25 helyett 20 százalékos. Ráadásul az élelmiszerek mintegy fele a 15 százalékos áfakörbe tartozik.
Sokan csalódnak majd, ha a jövő héten először fizetnek valamelyik áruház vagy élelmiszerbolt pénztáránál. Nem biztos ugyanis, hogy az áfakulcs januártól esedékes 5 százalékos csökkentése az árakban is visszaköszön. Kelemen János, a Coop Szeged Rt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a beszállítók nagy mértékű áremelésekkel lepték meg őket, leginkább a gázáremelésre hivatkozva, emiatt követhetetlen lesz az árak alakulása. Emellett az élelmiszereknek csak 50-60 százaléka tartozott a 25 százalékos áfakörbe, a legalapvetőbb cikkeknél, a kenyérnél, a tejnél, a húsnál, a felvágottnál a 15 százalékos általános forgalmi adót alkalmazzák.

A Coop áruházaiban és üzleteiben a termékek átárazása január 2-án kezdődik el és a munkával remélhetően egy hét alatt végeznek. A feladatot előkészítették, az új árakat a mai zárás végéig betáplálják a számítógépes rendszerbe. A jövő héten azonban gyakran előfordulhat, hogy a polcon még a régi árat olvassa a vevő, míg a pénztárban már az újat fizeti ki a termékért.

A kereskedőknek jelentős pluszmunkát okoz, hogy a jövedéki termékeket – a bort, a sört, az égetett szeszes italokat – az év végéig leltárba vegyék, és a szilveszteri zárás, valamint a hétfői nyitás közötti rövid időben be is fizessék utánuk az adót a hatóságnak. Mivel vasárnap tilos munkát végezni, sokaknak akár ma estig az üzletekben kell maradniuk, és csak késve csatlakozhatnak az óévbúcsúztató családhoz, baráti körhöz.

Martonosi István, a Kisosz megyei titkára is olyan jelzéseket kapott a kereskedőktől, hogy a beszállítók legalább 5 százalékos áremelést jelentettek be. Úgy véli, a legtöbb terméknél csak néhány forintos árcsökkenést észlelhetnek majd a vásárlók. A Kisosz hírlevélben kérte a tagokat arra, hogy tartsák be a megállapodást, amit a munkaadók érdekképviseletei a kormánnyal kötöttek: ne nyeljék le az áfacsökkenésből származó különbözetet.

Egy neve elhallgatását kérő makói rövidáruk-ereskedőtől megtudtuk: szállítója azt jelezte, hogy február 1-jétől 5-10 százalékkal megemeli árait. A kereskedő azt mondta, minden évben kétszer emelnek a partnerek, februártól a termékek egyik, augusztustól a másik felét drágítják költségeik növekedése miatt. Így hát a mostani bejelentés sem érte váratlanul, csak éppen emiatt nem tudja majd kevesebbért adni a portékáit. Ráadásul a cérna, a húzózár, a gomb ára most sem több 30-40 forintnál, tehát a legtöbb esetben még egy forintot se tudna visszaadni a fogyasztóknak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc drogkereskedőt ítéltek halálra Vietnamban

Hat férfit és két nőt ítéltek halálra drogkereskedelem miatt Vietnamban. A dél-ázsiai országban idén… Tovább olvasom