Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Elmarad a VB nyitógálája Berlinben

Megapartival vigasztalódnak a szurkolók Berlinben a nyitógála elmaradásáért.
A berlini olimpiai stadion
Ezen a gyepen először Brazília és Horvátország méri össze erejét, s valószínűleg sok százezren a szabadban, kivetítőkön nézik majd a meccset. A világbajnokság megkezdése előtt három héttel ismertetett elképzelések szerint Berlin szívében, a Június 17. sugárúton hét vagy nyolc nagykivetítőt helyeznek el. A legnagyobb képernyőt, egy 60 négyzetméterest a Brandenburgi kapu előtt szerelik fel.

A parti már június 7-én megkezdődik, a sugárutat mintegy 2,5 kilométer hosszan lezárják, a terület tizenkét futballpálya nagyságának felel meg. A csak szurkolók, turisták, bámészkodók, gyalogosok számára fenntartott "sétálóutca" délelőtt 11-től, éjfélig lesz nyitva, a világbajnokság végéig. Mondani se kell, hogy lesznek ételt és sört kínáló sátrak is.

Június 7-én 2,5 millió euróba kerülő koncerttel avatják fel a "sétálóutcát". Biztosnak tűnik a Simple Minds, Nelly Furtado, Andrea Bocelli és a Berlini Filharmonikusok fellépése. Ricky Martint még kérlelik, a Queen állítólag kosarat adott, kevesellte a gázsit. A Június 17. sugárút közvetlen közelében a Reichstag, a parlament előtt az adidas cég felépíti a berlini Olimpiai stadion kicsinyített mását. Itt is lesznek műsorok. A Reichstag előtti ápolt, gondosan nyírt gyepen eddig tilos volt futballozni, most felszedték a vadonatúj gyepet és lebetonozták a köztársaság szívét. A rendezők azt ígérik, hogy a világbajnokság után visszaállítják az eredeti állapotot, mintha semmi sem történt volna. A kis stadion mellett a Reichstag üvegkupolájának mását rakják össze.

Az Adidas cégnek állítottak szobrot annak az útvonalnak az első állomásán, amelyet bejárva a turistának esetleg halvány fogalma támad arról, hogy Németország mi mindennel járult hozzá a világ sportjához, kultúrájához, műszaki fejlettségéhez. Két, tizenkét méter magas stoplis Adidas-cipő hever a füvön, emlékeztetve arra, hogy Adolf Dassler találta fel a cserélhető stoplikkal felszerelt futballcipőt, s állítólag a németek ennek is köszönhették a magyarok felett 1954-ben Bernben aratott győzelmüket: a német játékosok a felázott talajon sem csúszkáltak a megfelelő stoplikkal ellátott csukákban.

"Az ideák országa" elnevezésű országimázsakció keretében a világbajnokság után eltávolítható utcai műtárgyat, szobrot állítottak az aszpirinnek, az autónak, a német irodalomnak, a német zenének és Einstein relativitás-elméletének. Ha valaki még ez után sem hinné el, hogy Németországban foci vb lesz, tekintetét a berlini tévétoronyra emelheti: a majdnem a torony tetején elhelyezett csillogó gömböt a legnagyobb távközlési cég színét (magenta) felhasználva futball-labdává "alakították át": bizonyos felületeket úgy fedtek be, hogy a gömb bőrdarabkákból összevarrt labdának hasson.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kishegyesen is szorítanak Magdiért

Az apró vajdasági faluban, Kishegyesen ma este legalább tízezren szorítanak Rúzsa Magdinak. A… Tovább olvasom