Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Elkezdődött Izrael kiterjesztett libanoni offenzívája

Elkezdődött Izrael kiterjesztett libanoni offenzívája - közölte péntek este Ehud Olmert kormányfő szóvivője, Aszaf Sariv. Gideon Méir vezető külügyminisztériumi tisztviselő ugyanakkor azt mondta, hogy lefújják az offenzívát, amennyiben a kormány céljait kielégítő ENSZ-határozat születik néhány órán belül.
Elkezdődött Izrael kiterjesztett libanoni offenzívája - közölte péntek este Ehud Olmert kormányfő szóvivője, Aszaf Sariv. Gideon Méir vezető külügyminisztériumi tisztviselő ugyanakkor azt mondta, hogy lefújják az offenzívát, amennyiben a kormány céljait kielégítő ENSZ-határozat születik néhány órán belül. "Reméljük, a diplomácia kerekedik felül" - tette hozzá. Izrael elégedetlen azzal a tárgyalási folyamattal, amely a Biztonsági Tanácsban zajlik a tűzszünetre vonatkozó határozat tető alá hozása érdekében.

A döntést bejelentő külügyminisztérium hozzáfűzte, hogy az "nem zár ki egy diplomáciai megoldást". Előzőleg Olmert több órán át tárgyalt Amír Perec védelmi miniszterrel. "Két napja azt mondtuk, hogy tüzet szüntetünk akár katonai, akár diplomáciai értelemben - mondta egy izraeli politikai forrás. - Mivel úgy látjuk, hogy a tűzszüneti alku az ENSZ-ben nem mutatja a várt előrehaladást, engedélyt adtunk a katonai akcióra."

"A döntést azután hoztuk, hogy a libanoni kormány a Hezbollah nyomására elutasított alapvető elemeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztendő határozattervezetben - folytatta a név nélkül nyilatkozó forrás. - Nem várhatunk a végtelenségig Libanon jóindulatára, annál is kevésbé, mert Libanon visszautasított több kulcsfontosságú bekezdést a szövegben, így a megfelelő jogkörökkel bíró nemzetközi erő telepítésére vonatkozót."

Politikai források szerint Izrael attól tart, hogy a majdani békefenntartó erőnek csak önvédelmi célra lesz joga fegyvert használni a Hezbollah gerillákkal szemben. Izrael ENSZ-nagykövete, Dan Gillerman mindamellett úgy nyilatkozott, hogy országa - a miniszterelnök döntése ellenére - továbbra is részt vesz az ENSZ-határozatról folyó tárgyalásokban. "Az amerikaiak tudják, mit fogadhatunk el és mit nem. És nagyon remélem, hogy a nap végére nem terjesztenek be olyan tervezetet, amely számunkra elfogadhatatlan" - mondta Gillerman az izraeli Kettes Csatorna televízióban.

A tévéállomás ugyanakkor a libanoni határról is jelentkezett, ahol harckocsizó erők várakoznak a Libanonba való benyomulás parancsára. Egyelőre nem jelentettek be ütemtervet a bevonulásra, de az várhatóan rövidesen bekövetkezik - mondta a tv katonai tudósítója egy határmenti katonai bázison.

Reuters/SkyNews/AP/AFP/MTI/hirado.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több európai országot képvisel nő a diplomáciában

Európában divat lett nőt választani külügyminiszternek: Göncz Kinga is, de saját országában a brit… Tovább olvasom