Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Elkészült a kormányprogram első változata

Elkészült a kormányprogram első változata. A jövő héten kezdődik az egyeztetés az ellenzéki pártokkal, a fontosabb társadalmi szervezetekkel, a munkaadók a munkavállalók, valamint az oktatás, a kultúra és a tudomány képviselőivel.
Gyurcsány Ferenc a célkitűzések között említette az államigazgatás átalakítását. Terveik szerint 25 helyett csupán tizenegynéhány parlamenti bizottság dolgozik majd. Ezen felállítják a kormány mellett működő átfogó államreform-bizottságot, amit a miniszterelnök vezet majd egy erős államreform titkársággal. Istentelen nagy tempót kell ahhoz diktálni - ezen a területen és máshol is -, és lényegében kivenni a napi igazgatás útvesztőjéből, hogy 2007 végére azt mondhassuk, hogy a nagyobbik részén túl vagyunk ennek a dolognak - mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az intézkedések először a politikusokat, azután a köztisztviselőket, végül az átlagembereket érintik majd. Az viszont biztos, hogy a legintenzívebb reformok időszakában sem fog csökkeni az átlagos jövedelem. Szerinte Magyarország 2008-ra teljesíteni tudja az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat és attól az időponttól azon lesznek, hogy a lehető leghamarabb bevezessék az új fizetőeszközt.

Gyurcsány Ferenc beszélt az egészségügy átalakításáról is. Azt mondta, arra törekszenek majd, hogy mindenkinek érdeke fűződjön az egészség megőrzéséhez, és ha az megromlik, akkor racionálisan döntsön, hogy mennyi szolgáltatást vásárol a gyógyuláshoz.

A reform arról szól, hogy átalakítjuk az egészségügy valamennyi részét, a finanszírozástól a szolgáltatókig, mélyen lehatolva a rendszerben, azzal, hogy ennek a legintenzívebb részét 2007 végig megtesszük - közölte a kormányfő. Kérdésre válaszolva hozzátette: megteremtik annak a lehetőségét, hogy érdemben fel lehessen tenni azt a kérdést, legyen-e magánbiztosító.

A miniszterelnök a vizitdíj bevezetésére vonatkozó kérdésre nem tudott válaszolni. Elmondta: arra fognak törekedni, hogy mindenkinek növekedjen a felelőssége egészsége megőrzésében, illetve az egészség "helyreállításában" mindenki racionális döntéseket hozzon arról, mennyi szolgáltatást vásárol.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: mivel ezeknek a reformoknak a kidolgozása, a végrehajtása rendkívül bonyolult, a kormány mellett létrejön "egy átfogó államreform bizottság, amelyet a miniszterelnök fog vezetni, egy erős államreform titkársággal".

"Istentelen nagy tempót kell ahhoz diktálni, ezen a területen és máshol is, (...) lényegében kivenni a napi igazgatás útvesztőjéből, hogy 2007 végére azt mondhassuk, a nagyobbik részén túl vagyunk ennek a dolognak" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy 2009 végére "minden megnyugszik".

Gyurcsány Ferenc a reáljövedelmekkel kapcsolatban közölte: azt szeretnék, ha a reáljövedelmek nem csökkennének. "A legutolsó elemzés, amit ezekben láttam (...) az, hogy 2006-ban is és 2007-ben is, a reformok elindulásának legintenzívebb szakasza és a költségvetés egyensúlyi pályára történő visszaterelésének legintenzívebb időszakában is, az átlagos jövedelem az növekszik" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, mennyivel kell az idén csökkenteni az államháztartás hiányát, elmondta: úgy véli, erősen túlzóak az 1200 milliárd forintról szóló vélemények. A kormányfő megerősítette a műsorvezető felvetését, hogy háromszámjegyű milliárdról van szó.

Mint mondta, a kormányprogram jelenlegi változata ötven oldal, de ha rajta múlik, rövidebb lesz. Hozzátette: a dokumentumot átnézik a szakértők, és azt jövő hét csütörtökön és pénteken Velencén az SZDSZ frakciója, pénteken és szombaton az MSZP frakciója tárgyalja meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepel az Alsó-Lövérek iskolája

Duplán jubilál a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola, hiszen ötven éve állnak a… Tovább olvasom