Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Elkerülhető az osztrák adóhátralék

Az új osztrák adójogszabályok szerint az Ausztriában dolgozó, de ott lakóhellyel nem rendelkező munkavállalók – köztük nagyon sok magyar – más adókategóriába esik és 2005-re komoly összegre rúgó adótartozásuk van az osztrák állammal szemben.
Nagyon sok Ausztriában munkát vállaló magyar lepődött meg a napokban, amikor kézhez vették az osztrák adóhivatal (Finanzamt) levelét, amelyben arról értesítik őket, hogy adótartozásuk van, általában több ezer euró. Nemrég ugyanis nyugati szomszédunknál törvénymódosításra került sor, amely a 2005-ös évre visszamenőleg érvényes.
– Nemrégiben adtam be az osztrák adóbevallásomat a 2005-ös évre, amelyben igényeltem az útiköltség-támogatást, amire a törvény szerint lehetőségem van – kezd a történet taglalásába egy Burgenlandban dolgozó szakács. – Naponta negyven kilométert

autózom, így elég komoly útiköltség-támogatásra lennék jogosult. Csakhogy időközben kaptam egy levelet, amelyben az állt, hogy mivel Ausztriában dolgozom, de nem ott lakom, ezért egy törvény miatt 8000 eurót hozzászámolnak az éves jövedelmemhez. Emiatt viszont más adókategóriába esek és nem jár a támogatás, sőt, adóhátralékom van. Nem is értem, hogy az Európai Unióban hogyan hozhatnak ilyen diszkrimináló törvényt, hiszen ezzel csak a külföl-

dön élőket sújtják.
– Sajnos az adóügyi jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy azoknak a munkavállalóknak, akik Ausztriában sem lakóhellyel, sem tartózkodási hellyel nem rendelkeznek és naponta ingáznak Ausztriába, nem önálló tevékenységükből származó jövedelmeik Ausztriában korlátozottan adókötelesek – mondta el a Kisalföldnek Popadic-Antal Csilla, a Kismartonban működő határon átnyúló szakszervezeti iroda munkatársa. – Nekik a jövedelemadóról szóló törvény 102-es paragrafusa értelmében lehetőségük van önkéntes adóbevallás készítésére. Ebben az esetben az osztrák adótarifa szerinti jövedelemadó kiszámítása előtt a jövedelemhez hozzászámítanak egy 8000 eurós összeget, s ez után a megnövelt összeg után számítják ki az adott évi adófizetési kötelezettséget.
A törvény szerint lehetőség van azonban arra, hogy eltöröljék az adótartozást. Ebben az esetben az értesítést követő egy hónapban fellebbezést kell benyújtani az adóhatósághoz. Ilyen esetben az adózó visszavonja bevallását, így az adóhátraléka automatikusan törlődik. (A tartozást így nem kell befizetni, de nem is jogosult adó-visszaigénylésre.)
A másik lehetőség, hogy ne számítsák hozzá a jövedelemhez a 8000 eurót, hogy át kell lépni a munkavállalónak a korlátlanul adókötelesek közé.
Azok az EU-állampolgárok tehetik ezt meg, akik jövedelmük döntő részét (a törvény szerint 90 százalékát) Ausztriában szerzik.
Ebben az esetben az APEH-től kell hozni igazolást a Magyarországon megszerzett jövedelmek összegéről (ezt csak abban az esetben adják ki, ha Magyarországon is nyújtott be adóbevallást az illető) és akkor Ausztriában nem számolják hozzá az adózás előtti jövedelemhez a 8000 eurót. Aki az átlépés mellett dönt, annak is egy hónap áll rendelkezésére, hogy egy fellebbezéssel éljen az adóhatóság felé, amelyben kéri adójának újbóli kiszámolását annak tükrében, hogy átlép a korlátlan adókötelezettség alá. Az osztrák adóhivatal internetes oldalán az osztrák adókönyv magyar fordításban is megtalálható: a www.bmf.gv.at honlapon a Publikationen menüpont alatt.

Régióközi Szakszervezeti Tanács

A Régióközi Szakszervezeti Tanács Burgenland–Magyarország magyar nyelvű jogi tanácsadását 2004 márciusa óta mintegy 5400 magyar munkavállaló vette igénybe. Az uniós forrásból finanszírozott projekt Kismartonon kívül Burgenland további négy városában működik, fő tevékenységük mellett rendszeresen szerveznek határon átnyúló információs rendezvényeket a különböző ágazatok szakembereinek. A szervezet honlapját a www.igr.at internetes címen lehet elérni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekrajzok tárlata

A rajkai Békefi Ernő Általános Iskola tanulóinak a tanév során készített rajzaiból nyílt kiállítás… Tovább olvasom