Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Élj gyorsan, halj meg fiatalon!

Elvis Presley 42 éves volt, amikor távozott az élők sorából, Jimi Hendrix 27, Buddy Holly pedig 22 éves korában halt meg. A rock and roll hajnala óta a rock- és a popzenészek az „Élj gyorsan, halj meg fiatalon!" filozófiának az áldozatai.
Az elveszített zenésztehetségekről szóló tanulmány azt tárta fel, hogy a rock- és popsztárok kétszer olyan gyakran halnak meg idő előtt, mint az átlagemberek. Az ezer sztárt érintő kutatás, amely az elmúlt 60 évet vizsgálta, azt mutatja, hogy a sztárok karrierjük első öt évében sokkal nagyobb arányban halnak meg drogok, alkohol, öngyilkosság, autóbalesetek és repülőszerencsétlenségek következtében. A kutatásokat végző brit csoport szerint a statisztikák sokkolóak: a zeneipart magas kockázatú szakmának kell tekinteni.

Mark Bellis professzor, aki a liverpooli John Mores Universityn a kutatásokat vezette, azt mondta: az általuk tanulmányozott tragédiákon már nem tudtak változtatni, de az eredmények óva inthetik a mai önpusztító sztárokat.

Évek – halálok

1959: Buddy Holly (22 éves), repülőszerencsétlenség.1969: Brian Jones (27), a Rolling Stones gitárosa, medencébe fulladt. 1970: Jimi Hendrix (27), belefulladt saját hányadékába; Janis Joplin (27 éves) kábítószer-túladagolás. 1971: Jim Morrison (27), a The Doors énekese, vélhetően kábítószer-túladagolás. 1977: Elvis Presley (42 éves), szívelégtelenség. 1994: Kurt Cobain (27 éves), a Nirvana énekese, öngyilkos lett. 1996: Tupac Shakur 2Pac (25 éves) rapper, egy autóból szitává lőtték. 1997: Michael Hutchence (37), az INXS énekese, felakasztotta magát. 
Az idő előtti halál – amit a szex és a drog okoz – közhellyé vált a zeneiparban. Vannak persze más halálmódok is. A 22 éves Buddy Holly repülőszerencsétlenség áldozata lett, a Nirvana 27 esztendős énekese, Kurt Cobain önkezével vetett véget életének. Nagyon sokan az zeneiparban úgy tekintenek a halálukra, mint szakmai ártalomra.

A tények egy olyan tanulmányból valók, amelyek több mint 1050 amerikai és brit zenészt vizsgáltak, akik 1956 és 1999 között váltak híressé. Azon a száz zenészen kívül, akik 2005 előtt haltak meg, legalább negyedük halálát az alkohol és a drogok okozták. Az amerikai sztárok átlagéletkora 42, a briteké 35 volt, áll abban a jelentésben, amelyet a brit Járványtani és Közegészségügyi Szolgálat adott ki.

Híressé válásuk első öt évében a popsztároknak háromszor nagyobb esélyük volt arra, hogy meghalnak, mint a hasonló korú átlagembereknek. Az ezt követő húsz évben pedig még mindig kétszer nagyobb volt az esélyük arra, hogy idő előtt kerülnek a temetőbe.

Magyarok

A magyar könnyűzene történetében is rábukkanhatunk idő előtt távozó sztárokra. Így például 1974-ben, 30 éves korában önkezével vetett véget életének Szécsi Pál táncdalénekes. 1984-
ben 37 évesen infarktusban halt meg Máté Péter, 150 sláger szerzője. A 2001-ben, 43 éves korában golyó által halt (öngyilkosságot elkövetett vagy balesetben elhunyt) Zámbó Jimmyt, a hazai szórakoztatóipar multimilliomosát mint a „mi Elvisünket" búcsúztatták.
– A kockázat az első öt évben a legnagyobb, amikor nagy valószínűséggel a sztárok hatalmas stressznek vannak kitéve attól, hogy egyre híresebbé válnak – mondta Mark Bellis professzor. A hírességek ugyanis olyan környezetbe kerülnek, ahol az ital és a kábítószerek könnyen elérhetők.

A karrierjük virágzásakor életüket vesztett sztárok névsorában szerepel Jimi Hendrix, aki 1966-ban vált híressé, és 27 éves korában, 1970-ben halt meg kábítószer-túladagolásban. Körülbelül egy tucat rock- és popsztár lett gyilkosság áldozata, így például negyvenéves korában John Lennon, 44 évesen Marvin Gaye. A rapper, Tupac Shakur 25 éves korában, 24 évesen pedig The Notorious BIG.

A „leghíresebb" korai halál Elvis Presleyé volt, aki 42 éves korában hunyt el droghasználattal kombinált szívelégtelenség következtében. Szintén a kábítószer végzett a The Who dobosával, Keith Moon 32 éves korában távozott el, míg Janis Joplin énekes 27 évet élt.

Daily Mail – Írta: David Derbyshire, fordította: Nyemcsok Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmetlenül és gyorsan közlekedünk

Tovább olvasom