Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Elismeri az EU Montenegró függetlenségét

Az Európai Unió lényegében elismerte hétfőn Montenegró függetlenségét, egyben sürgetve, hogy az új ország és Szerbia folytasson közvetlen és konstruktív párbeszédet további kapcsolatairól.
Az Európai Uniónak jogilag nincs lehetősége egy-egy új állam elismerésére: ez a tagállamok jogköre. Így azután az EU-külügyminiszterek hétfői luxemburgi tanácskozásán elfogadott nyilatkozat inkább egyfajta politikai állásfoglalás, amellyel a szervezet bátorítást ad a tagállamoknak e lépés mielőbbi megtételére.

A dokumentumban az Európai Unió visszautal arra, hogy a montenegrói parlament nemrégiben nyilatkozatot fogadott el az ország függetlenségéről, s hogy ennek nyomán a szerb parlament is hasonló döntést hozott. Mivel pedig ezek a lépések a korábban elfogadott szabályoknak megfelelően történtek, "az Európai Unió és tagállamai úgy döntöttek, úgy fejlesztik majd kapcsolataikat a montenegrói köztársasággal, e szuverén és független állammal, hogy teljes mértékben figyelembe veszik a függetlenségről tartott népszavazást, illetve az előbb említett parlamenti lépéseket" – fogalmaz az EU-dokumentum.

A nyilatkozat egyébként megismétli, hogy a Nyugat-Balkán államai "európai perspektívával" rendelkeznek, azaz előbb-utóbb az EU tagjaivá válhatnak.

"Magyarország elismeri Montenegró függetlenségét" – közölte Göncz Kinga, az új magyar külügyminiszter hétfőn Luxemburgban. Mint hozzátette, Magyarország és Ausztria között volt egy előzetes megállapodás, amely szerint mindkét ország az elsők között jelenti majd be ezt a lépést.

MTI/euractiv.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet tejelne a Parmalatnak

Raktárat építene, létszámot is bővítene az alföldi – köztük Csongrád megyei – termelők… Tovább olvasom