Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Elhunyt Sinka Károly színművész

Életének 73. évében elhunyt Sinka Károly színművész. Az utóbbi években a Pinceszínházban a Casanovában, valamint a Mario és a varázsló című produkcióban láthatta a szegedi közönség.
Életének 73. évében elhunyt Sinka Károly színművész.

Bukarestben született 1934-ben, 1956-ban szerzett színészi oklevelet a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, majd a temesvári Állami Magyar Színházhoz szerződött. 1957–1965 között a marosvásárhelyi színház tagja, és tanított a helyi főiskolán. 1965-ben visszaszerződött Temesvárra, ahol igazgatónak is kinevezték. Többször vendégszerepelt Kolozsvárott – és a gyulai várjátékokon is. Gyakori vendége volt a bukaresti televízió magyar nyelvű adásainak. 1990-ben szerződött a szegedi színházhoz.

Ízig-vérig komédiás alkatnak tartották, nagyfokú játékosság jellemezte. Később azt emelték ki, hogy művészetével súlyt, jelentőséget, méltóságot tudott kölcsönözni szerepeinek. Kitűnő karakterformáló képességgel rendelkezett. Intellektuális művésznek tartották, rendezésre is gyakran vállalkozott. Országos színházi fesztiválokon alakításait számos díjjal jutalmazták. Emlékezetes szerepe volt többek között Cassio az Othellóban, Jerry a Libikókában, Mick A gondnokban. Játszott A salemi boszorkányokban, a Próbababák báljában, a Balkánemberben, a Szent Johannában, az Üvegcipőben. Az utóbbi években a Pinceszínházban a Casanovában, valamint a Mario és a varázsló című produkcióban láthatta a szegedi közönség. Korábban tucatnyi román és magyar filmben is játszott. 1980-ban Mi dolgunk a világon címmel lemeze is megjelent ma-
gyar klasszikus költők verseiből.

Kollégái, tanítványai évek óta aggódtak érte. Már-már úgy tűnt, sikerrel leküzdötte a gyilkos kórt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szokott vonattal közlekedni?

Tovább olvasom