Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Élhető, csendes,

de fejlődő falu

Egyre divatosabb a városból kitelepülők között a Győrtől alig húsz kilométerre lévő Tényő, ahol a falu vezetése a nagy érdeklődés ellenére sem hagyta beépíteni a jellegzetes lankákat, dombokat. Példaértékű lehet az is, hogy sikerült megállítani a gyerekek „elvándorlását” az iskolából.
A gyönyörű dombok között fekvő, alig több mint 1500 lakosú Tényő nem véletlenül népszerű: a faluban csend és nyugalom honol, a kertek vége a vadszőlővel benőtt dombok lábába ütközik, a település pedig fejlődik. Némethné Kiss Gizella polgármester szerint a falu vezetése tudatosan igyekszik megőrizni a vadregényes környezetet, azt, amelynek köszönhetően évente hússzal nő a falu népessége; például az új rendezési terv készítésekor nem hagyták beépíteni a tényői dombokat. Betelepülő ennek ellenére van bőven: sokan építkeznek a most még elérhető áron kapható telkeken, más falurészeken, így a festői Hentes utcában pedig magyarok és külföldiek – osztrákok és svájciak – vegyesen sorra újítják fel a régi parasztházakat.
Mondhatnánk úgy is, hogy a falu épül-szépül, s nem csak az új lakóknak köszönhetően. Három hete adták át például a 45 milliós uniós támogatásból és ötmillió forintos önrészből felépített, délelőttönként iskolai nyelvi laborként funkcionáló, délután az internetezni vágyók előtt nyitva álló teleházat, benne közel húsz számítógéppel, melyeken két hónapja széles sávon érhető el a világháló. Igény van bőven, tudtuk meg a polgármestertől.
– Eddig az idősek közül többen Győrbe jártak be Nagyi-Net tanfolyamra, ősztől itt, a teleházban is indulnak tanfolyamok. Persze a gyerekek körében is népszerű a szolgáltatás, segít biztosítani az esélyegyenlőséget a városi iskolába járókkal szemben – mondja a polgármester asszony, aki büszkén említi meg, hogy sikerült megállítani a gyerekek elvándorlását az iskolából. Meg is tesznek mindent, hogy igazi közösséggé kovácsolják az itt lakókat: a faluban baba-mama klub működik, az iskola fejlesztő pedagógusa pedig már az óvodában foglalkozik a gyerekekkel, így lehet, hogy a tényői óvodába járó kicsik szinte mindegyike a falu iskolájában lesz elsős.
A teleház mellett az év másik nagyberuházása az új, augusztusra elkészülő orvosi rendelő, építésének 27 millió forintos összköltsége közel felét a Regionális Fejlesztési Tanács állja.
Panoráma ide vagy oda, azért Tényőn sem fenékig tejfel az élet, hiszen a falu költségvetését jelentő 198 millió forintból nem jut mindenre. Például útfelújításra és a csatornahálózat kiépítésére, hiszen sem a szennyvíz, sem a belvíz elvezetése nem megoldott, vízelvezető árkok hiányában egy-egy nagyobb eső után folyik a víz az utcákon. Szerencsére úgy tűnik, a csatornázás gondja hamarosan megoldódhat, a falu ugyanis Győrrel, Győrszemerével, Gönyűvel és Nagyszentjánossal közösen pályázik az európai uniós kohéziós alapra, melyhez az elengedhetetlen víziközmű-társulást a napokban alakították meg a részt vevő települések.
Szerencsére a faluba látogató turistákat sem a csatorna hiánya, sem az elöregedett autóút-hálózat nem zavarja – már csak azért sem, mert általában két keréken vagy lóháton érkeznek. A biciklisták annyian, hogy hétvégenként néha már a közlekedés is gondot okoz; igaz, ezt a falu polgármestere korántsem bánja.
– Örülünk, hogy megtalálnak minket a turisták, két éve egy pihenőparkot is kialakítottunk a faluban, ahol megpihenhetnek az idelátogatók. Úgy érzem, a faluban élő vállalkozók is megtalálták a számításukat, van, aki finom ebéddel, más sétakocsikázással várja a turistákat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkettőről hetven kilóra fogyott

Harminckét kilót fogyott öt hónap alatt az idei fogyókúraverseny győztese. Nem volt vészesen kövér… Tovább olvasom