Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Elfogadták a kisebbségek chartáját

A soproni és az országos német önkormányzat képviselője, dr. Brenner Koloman a németországi Bautzen városában képviselte a hazai német nemzetiséget azon a kongresszuson, ahol elfogadták az Európai Nemzeti Kisebbségek és Népcsoportok Chartáját. A FUEV 51. kongresszusán az iskolahelyzet is hangsúlyos téma volt.
Földrészünk közel száz kisebbségét képviseli az Európai Népcsoportok Föderalista Uniója (FUEV). A szervezet kongresszusának ezúttal a németországi szorb kisebbség volt a házigazdája. A szász miniszterelnök, Georg Milbrandt is köszöntötte a résztvevőket.
Mint arról dr. Brenner Koloman lapunknak beszámolt, a most elfogadott charta indítványozza: az Európai Unión belül egységes, minimálisan kötelező kisebbségi jogokat rögzítsenek, hiszen pillanatnyilag néhány alapító állam, mint Franciaország vagy Görögország még a kisebbségek létét sem ismeri el. A charta leszögezi: mivel Európa minden hetedik polgára valamelyik nemzetiséghez, népcsoporthoz tartozik, ezt az ügyet ennek megfelelő súllyal kellene kezelni az unión belül. Tabajdi Csaba, az Európai Parlament nemzeti kisebbségi ügyekben szerveződött Inter-

groupjának vezetője támogatásáról biztosította a chartát, és síkraszállt a nemzetiségek jogaiért. Tabajdi Csaba emlékeztetett arra, hogy a soproni képviselő, Szájer József javaslatára került be az európai alkotmány tervezetébe a nemzetiségek jogait rögzítő mondat, és közös érdek, hogy az alkotmány valamilyen formában elfogadásra kerüljön.
A FUEV 51. kongresszusán ezen túlmenően az iskolahelyzetet vitatták meg a résztvevők, akik előtt a hazai nemzetiségi iskolarendszert a kisebbségi hivatal német főosztályvezetője, Kerner Anna mutatta be. Dr. Brenner Koloman kiemelte, hogy fontos változások várhatók ezen a területen, hiszen a kisebbségi önkormányzatok finanszírozása is változik, nemcsak a megválasztásuk módja. A kormány igyekszik feladatarányosan támogatni a nemzetiségi lakosság érdekeit képviselő önkormányzatokat. „Mint a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat oktatásügyi felelőse, elsőként számolhatok be arról is, hogy a Fenyő Téri Általános Iskola hivatalosan is kétnyelvű nevet kap” – tette hozzá dr. Brenner Koloman.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holland győzelem a szerbek ellen

Hollandia szokásos labdatartó játékát kiválóan játszva gyors szélsőinek köszönhetően legyőzte a… Tovább olvasom