Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Élet az anyaméhben

A National Geographic egy különleges filmmel szeretne tisztelegni az édesanyák előtt anyák napján.

A hagyományos fekete-fehér ultrahangos felvételek – gyenge felbontásuk és technikai akadályok miatt – csak korlátozott bepillantást tesznek lehetővé a fejlődőfélben lévő magzat életébe. A számítógépes technológia rohamos fejlődésével azonban mára gyökeresen megváltozott a helyzet, és az elmosódott, homályos kétdimenziós képek életszerű, háromdimenziós felvételeknek adták át a helyüket, melyek segítségével az orvosok a kibontakozó új élet valamennyi rezdülését tökéletesen nyomon követhetik.

De az Élet az anyaméhben készítői még ennél is tovább mentek: egy, a negyedik dimenzióként a múló időt is figyelembe vevő technológia segítségével most hétről-hétre, valamennyi fontos mozzanatra kitérve mutatják be a magzat fejlődését a megtermékenyüléstől egészen az első szívdobbanásig, az érzékszervek munkába állásáig és a gyermek világra jöveteléig.

A történet elején a blasztocita (magyarul hólyagcsíra) – az igen kezdeti stádiumban levő embrió – végigvándorol a petevezetéken és beágyazódik a méhnyálkahártyába, majd néhány héttel később elkezd kifejlődni az agy és a gerincvelő. Ezt követően pedig kialakul a szív is, melynek sejtjei egy nyugalmi periódus után egy hirtelen összehúzódással kezdik meg egy élethosszon át tartó szakadatlan munkájukat.

A lenyűgöző, eddig kevesek által látott felvételeken figyelemmel kísérhetjük, amint az embrió 11-12 hetes korában kinyújtja a lábát és “rugdosni" kezd, ami a reflexes járás megfelelője. A 24. hét környékén nyitogatni kezdi a szemét, grimaszokat vág, és – egyelőre az orvosok számára is ismeretlen okból – újra és újra kiölti a nyelvét. 

A terhesség utolsó harmadában készült képsorokon keresztül megbizonyosodhatunk róla, hogy a külvilág zajai – így a zene és a hangosan skandált gyerekmondókák – az anya testén keresztül is eljutnak a magzatig, és hogy az álmodást kísérő gyors szemmozgás (REM)-fázisa is felfedezhető nála.

Évente világszerte mintegy 130 millió nő éli át a terhesség izgalmakkal teli, varázslatos kilenc hónapját. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy az emberi magzat sokkal gyorsabban fejlődik és sokkal nagyobb tempóban készül az önálló életre, mint ahogy azt egészen mostanáig gondoltuk. Hogy ez valóban így van-e, korunk legmodernebb képalkotó eljárásai segítségével ön is megtudhatja, ha a National Geographic Channellel tart, és részt vesz egy csodálatos utazáson az emberi anyaméhbe!

A műsor május 1-jén, anyák napján, este 8-kor kezdődik a Natonal Geographic csatornán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Construma megyei cégekkel

A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban több mint harminc megyei cég részvételével megnyílt a 24.… Tovább olvasom