Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Élet a rendezett térben

A nappali az a helyiség, ahol a bútoroknak is több funkciónak kell megfelelniük.

Mivel a nappali terében tölti együtt a család a legtöbb időt, itt fogadják a barátokat, ezért ez az a helyiség, ahol a bútoroknak is több funkciónak kell megfelelniük, hiszen itt lehet zenét hallgatni, televíziót nézni, olvasni, játszani, beszélgetni. A modern szekrénysorok és szobabútorok kínálatát tallózva kitűnik egy trend, amit légies és könnyen formálható modulok jellemeznek.

Felesleges bútoroknak helye nincsen!

Belsőépítészek és enteriőrtervezők óva intenek attól, hogy a nappali helyiségét telerakjuk bútorokkal, még akkor sem, ha amúgy elég tágas a tér. Felesleges bútoroknak itt nincs helye, a lazításhoz hozzátartozik a tágasság, a levegősség érzete, ezért a nappali leghasznosabb bútorai azok a moduláris tároló elemek, amelyek könnyen mozgathatók a térben, fiókos, polcos részeiken kaphatnak helyet a könyvek, a dekorációs tárgyak, és a fontos-kedves csecsebecsék.

Hajdanán a nappalik középpontjában a kandalló lobogó tüze állt, ma ezt a szerepet a televízió-, illetve egyre inkább a média-állvány, mint információs központ tölti be. A modern szekrények tolóajtós, a válaszfalakat párhuzamosan követő változataikkal a lakások „második bőreként" kiszögellésektől mentesen helyezkednek el a nappali, az előszoba vagy a gardróbszoba tereiben. A 21. század gyártói igen kreatív szekrényformákkal is díszítik a lakások belső terét: egyes szekrény-rendszerek „kocka-modulokból" építhetők fel és bővíthetők korlátlanul, a ház méretének határáig.

Kitűnő példa erre a Daniele Lago tervezte 36E8 modellek, melyekkel a nappali bútorok funkcionális és esztétikai egyensúlyát teremtette meg. Az összeilleszthető bútorok új koncepciója változatos magasságú, vízszintesen és függőlegesen változtatható szekrények sorozatának kiindulópontja. A különböző színű elemek dominóként összeilleszthetőek, és a vastag oldalelemekkel, valamint a finom berakású polcokkal egyedibbé varázsolhatjuk a nappalit. Izgalmas vonalvezetésével és klasszikusan elegáns külsejével a bútorcsalád minden darabja megragadja a figyelmet, ugyanakkor képes beleolvadni a többi bútor közé, úgy hogy közben felületeivel hatalmas tárolóhelyeket rejt magába. Sokoldalú, eredeti és a luxus élet széles lehetőségeinek hű kifejezője.

Szabadság, világosság, kreativitás

Szintén a Lagonak készítette Enzo Berti az Amplia bútorcsaládot. Berti a tölgyfából készült, festett-üveg ajtókkal szerelt szekrényével bebizonyítja, hogy a fekete és fehér kombinációja soha nem megy ki a divatból, s a fényes acél kerekeken nyugvó belső fiókrendszerrel még funkcionálisan is megállja a helyét. Amplia olaszul annyit jelent: játszani. Az Enzo Berti tervezte kollekció épp a variálhatósága miatt kapta ezt a nevet. Egymástól független egységek úgy lettek kialakítva, hogy bárhol, mérettől függetlenül könnyedén elférjenek. Változatos hosszúságú szekrények és áthidaló elemek alkotnak tiszta formákat és elegáns egyensúlyt. Az Amplia rendszer könnyen alkalmazkodik a bonyolult térbeli kihívásokhoz.

Szabadság, világosság, kreativitás, ezek a Lago NET kollekciójának alapelvei. A könyvespolc kockák vagy hasábok variációiból áll, amiket nagyszerű színek és kimagasló alkalmazási lehetőségek jellemeznek. A kocka geometriailag tökéletes forma: azonos felületek, sarkok és csúcsok. A NET az egységes, a kockákat összefogó váz segítségével a kockaformát felhasználva egy új, eredeti de mégis egyedi igényekre szabott rendszert alkotott. A tartóoszlop lehetővé teszi, hogy minden elem külön mozgatható legyen, így a NET-et nem kötik térbeli korlátok, bármely szituációban könnyen alkalmazható, számtalan térforma kialakítható belőlük.

A szekrénycsalád tizenkét sötét pácolású front nélküli tölgy elemből (40x40x80-as méretben), és a hozzájuk tartozó tíz darab (40x40x40 cm-es) világos tölgy frontos kockákból áll, de választható frontos, üvegfrontos, vagy teljes üveg felülettel. A kompozíció egyik fele a fal mentén nappali bútorként, a falon túlnyúló része pedig térelválasztóként is funkcionál. Az elemeket megfordítva is el lehet helyezni, így a térelválasztóként használt részen mindkét oldalon nyitott teret tudunk teremteni.

Érdekes megoldás a Silver Studio tervezte nappali szekrénysor is, amelynek egyes elemei a gravitációra fittyet hányva lebegnek a falon. A Cattelan Italianak tervezett Basic nappali fal fiókos tárolói fehérített vagy fehérre festett tölgyfából készülnek, és ezüstözött fémlábakon állnak. A szekrénysor érdekessége, hogy a bútor síkját nem törik meg fogantyúkkal, ezáltal szinte észrevehetetlen marad az elem funkciója. A letisztult vonalvezetésű bútorok egyszerű megjelenésükkel nem tolakodnak előre a nappaliban, csendben „lebegve" töltik be feladatukat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet tejelne a Parmalatnak

Raktárat építene, létszámot is bővítene az alföldi – köztük Csongrád megyei – termelők… Tovább olvasom