Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Élelmiszer-ipari támogatások a láthatáron, három célterületre

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében a szaktárca a tervek szerint október 1-jéig közzéteszi a mezőgazdasági termékek értéknövelése című pályázat részletes feltételeiről szóló rendeletet.

Az intézkedés célja, hogy a mezőgazdasági termékek feldolgozási, illetve forgalmazási körülményeinek javításával, új termékek, eljárások és technológiák bevezetésével növekedjen a mezőgazdasági üzem vagy élelmiszer-ipari vállalkozás teljesítménye, versenyképessége.

A nyertesektől az élelmiszer-biztonsági és -higiéniai feltételek javítását, a környezeti terhelés csökkentését is elvárják. A beruházások három célterület köré összpontosulhatnak: a versenyképesség fokozása és a termékszerkezet átalakítása (1), az élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi feltételek javítása, az energiafelhasználás és az üzemirányítási rendszerek ésszerűsítése (2), valamint új vágópontok létrehozása vagy a meglévők korszerűsítése (3).

Mezőgazdasági és nem mezőgazdasági termelők egyaránt nyújthatnak be támogatási kérelmet október folyamán, a feltétel csupán annyi, hogy a fejlesztés révén lehetővé váló új feldolgozási mód során az eddigiekhez képest valamilyen többletet kell előállítaniuk. Azaz jelentkezhetnek olyanok, akik a növénytermesztés vagy állattenyésztés területén terveznek hasonló többletértéket teremteni. Az élelmiszeriparban értékesebb feldolgozottsági szintet elérni kívánó piaci szereplők – hústermelők, tejfeldolgozók, a konzerv-, sütő- és malomiparosok, borászok – is jelentkezhetnek. A nagyvállalatok közül legfeljebb azok jogosultak a támogatásra, amelyeknél a foglalkoztatottak száma nem éri el a 750 főt, illetve az éves nettó árbevétel nem haladja meg 200 millió eurónak megfelelő forintösszeget.

A mezőgazdasági termelőknek a teljes beruházási összeg 40 százalékát, az élelmiszer-ipari cégeknek a számlaérték 50 százalékát egyenlíti ki az ÚMVP az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. A fiatal mezőgazdasági termelők további 10 százalékban reménykedhetnek. Az igénybe vehető támogatás egy fejlesztésre legkevesebb 8 ezer, legfeljebb 1 millió 600 ezer eurónak megfelelő forintösszeg. Egy projektgazda akár ötször is pályázhat a 2007–13 közötti költségvetési időszakban, az igénybe vehető támogatás együttes összege azonban nem haladhatja meg a 3 millió eurónak megfelelő forintösszeget. A legfeljebb 20 százalékos előleg felvételére, a többi ÚMVP-jogcímhez hasonlóan, ezúttal is mód nyílik.

A potenciális kedvezményezetteknek érdemes alaposan áttanulmányozniuk az európai uniós és a hazai szabályozást is, mielőtt összeállítják a pályázati dokumentációt. Az élelmiszer-minőségi rendszerekben számos magyar terméket tartanak nyilván, némelyiket azért, mert kiemelkedő földrajzi sajátosságokat viselnek magukon, másokat pedig az egyéb módon hordozott valamiféle többletérték miatt. A sajátosságok elismertetése azért is fontos, mert piaci előnyt biztosíthat az előállító, illetve a forgalomba hozó számára, s növeli az adott társaság versenyképességét.

A mezőgazdasági termékek értéknövelését célzó intézkedés előző benyújtási szakaszában 547 kérelem érkezett több mint 58 milliárd forint értékben, amelyekből 436 bizonyult támogatásra érdemesnek. A közel 47 milliárd forint megítélt támogatásból máig mintegy 9 milliárd forintot fizettek ki.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával.

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. október 01. 13:34
    „No, elvtársak míg hatalmon vannak a híveitek fosszátok ki a közpénzes zsákot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális ütközés a 117-es úton: két halott

Egy szarvasbika miatt rántotta el a kormányt egy autós, ezért ütközött egy szemből érkező gépkocsival Dorognál. Mindkét autó vezetője a helyszínen életét vesztette. Tovább olvasom