Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Elektronikus aláírás, hitelesítés csipkártyával

A Győri Közjegyzői Kamara tagjai továbbképzésen ismerkedtek meg a minősített elektronikus aláírás használatával. A május 1-jétől országosan is elérhetővé vált elektronikus közjegyzői tanúsítás jelentősen felgyorsíthatja az ügyintézést.
Az elektronikus módszer a közjegyzői jogszolgáltatás garanciális szabályait nem érinti, az csupán eszközeiben különbözik a hagyományostól. Másolat hitelesítése esetén például az eredeti okiratról nem papíralapú, hanem digitalizált (elektronikussá átalakított) másolat készül, a közjegyző pedig pecsét helyett egyedi csipkártyájával hitelesíti a digitalizált másolatot.

Bizonyító erejűek

Az ilyen elektronikus aláírással ellátott dokumentumok ugyanolyan bizonyító erejűnek minősülnek majd, mint a „hagyományos” pecséttel ellátottak. A módszer segítségével az élet egyre több területén válhat gyorsabbá és egyszerűbbé az ügyintézés. Az elektronikus eljárás egyelőre nem váltja fel, csak kiegészíti a papíralapú ügyintézést.

Cégbejegyzés is

A kft.-k és részvénytársaságok elektronikus cégbejegyzésére tavaly szeptember óta adott a lehetőség. Az egyéb gazdasági társaságok cégbejegyzési és változásbejegyzési kérelmüket 2006. július 1-jétől tehetik meg elektronikus úton, míg az egyéb cégformák esetében erre 2007. január 1. után lesz lehetőség. A cégbírósághoz elektronikusan benyújtott kérelem az elküldés pillanatában megérkezik, a küldésről kapott elektronikus tértivevény pedig bizonyítja a beérkezés tényét. 2007. január 1-jétől már a melléklet nélküli beadványokat is be lehet nyújtani elektronikusan a földhivatalokhoz, melynek segítségével sok idő és kényelmetlenség takarítható meg.

Indulás májusban

– A Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyei közjegyzők és közjegyzőhelyettesek egynapos képzésen ismerkedtek meg a rendszer használatával. Mindannyian megkapták a hitelesítéshez szükséges csipkártyát és a hozzá tartozó leolvasót. Készen állunk a rendszer májusi indítására – mondta dr. Gálné dr. Komonczy Viktória, a Győri Közjegyzői Kamara elnöke. – Az ügyfeleinknek könnyebbséget jelent az új lehetőség, mert az elektronikus okiratokat egyre több hivatal tudja már fogadni – tette hozzá.
Az őrzendő elektronikus okiratokat a közjegyzők a digitális levéltárban helyezik el, így – hasonlóan a papíralapú okiratokhoz – nem okoz gondot akár évekkel ezelőtt készült iratok visszakeresése sem.

e-közigazgatás

A jövőben az elektronikus eljárás várhatóan egyre több helyen alapvető követelmény lesz, és az e-közigazgatás elterjedésével az elektronikus közjegyzői okiratokat akár a többi nagy elektronikus ügyintézési rendszerhez is probléma nélkül hozzá lehet kapcsolni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestek az utcán

Az iraki rendőrség 43, fejlövéssel megölt ember holttestét találta Bagdad utcáin az utóbbi 24 óra… Tovább olvasom