Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Elégedett écsi otthonával a negyvennégy lakó

Megtelt az écsi nyugdíjasotthon, negyvenegy apartmanjába az elmúlt évben negyvennégy lakó költözött be. A tulajdonos további elképzelései között szerepel egy udvari kápolna is, ahol még az otthonon kívül élők számára is tarthatnának istentiszteletet.
A hét éve működő, korábban tizenkilenc lakót befogadó épületet egy 31 apartmanos szárnnyal bővítették ki, és a tavaly júliusban átadott ingatlanok mára be is teltek. A beköltözők között nemcsak környékbelieket találunk: érkeztek a fővárosból, de még Hajdú-Bihar megyéből is idősek, akiket az otthon hírnevén kívül nyilván a viszonylag olcsó ingatlanárak is vonzottak.
Az écsi nyugdíjasotthon legidősebb lakója, a kilencvenéves Osztrics Istvánné is Budapestről költözött be áprilisban. Örömére szolgált – meséli –, hogy elhozhatta saját bútorait, amelyektől ma már nem szívesen válna meg. Gizi néni gyermekei külföldön élnek, fényképük természetesen nem hiányzik az asztalról. Régi sportrajongók számára ismerős lehet az egyik felnőtt „fiú” arca, a Londonban élő István ugyanis nem más, mint Osztrics, az olimpiai vívóbajnok. Gizi néni elmesélte: a lakást és az anyagiakat is a gyerekek intézték, a kétágyas apartmanért négymillió forintot kellett befizetni. Ez nem mellékesen harmada-negyede a fővárosi áraknak.
A lakók elégedettek a kiszolgálással, az étellel, a tizenkét ápolóval, a diplomás szakfoglalkoztatóval, de az első időszak mindenkinek nehéz, a legjobb körülmények sem tudnák elfeledtetni, hogy ez már nem a megszokott ház, a kipróbált nyugdíjasélet. A 83 éves Holczhauzer Józsefnénak is sok szomorú estéje volt tavaly szeptemberben. Juliska néni a győri Répce utcából költözött ide, legfőbb öröme, hogy unokái rendszeresen látogatják. Egyedül él a szobában, özvegysége alatt – mint vallja – túlságosan is hozzászokott már a magányhoz. Viszont napjai jó részét így is a közösségben tölti, s van egy állandó társalkodó barátnője a szomszéd szobában.
P is, mint az otthonban élők, szívesen sétálnak az árnyékos udvaron, míg az épület mögött lévő, még nem egészen kész zöldterületet kevésbé kedvelik az itt élők. Ugyanis összesen 4800 négyzetméteren terül el a nyugdíjasotthon, de a hatalmas terület egy része még parkosításra, beépítésre szorul. Vígh István tulajdonos elmondta: tervei szerint az istentiszteleteket fél év múlva már nem a belső teremben tartaná a helyi esperes, hanem a szóban forgó hátsó udvaron felállított kápolnában, ahol azokat az écsieket is szívesen látják, akik a dombról nem tudnak lemenni a főút mellett álló templomig.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit olvasott utoljára?

Tovább olvasom