Kisalföld logö

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 9°C Még több cikk.

Éjszakai áram - a szolgáltatás rendje megváltozott

Az éjszakai áramról annyi ismeretes, hogy olcsóbb mint a nappali és ez táplálja a bojlert. A követhetetlen áramemelések mellett biztosan elkerülte a figyelmünket, hogy a szolgáltatás rendje az év elejétől megváltozott.
Tehát így, más időpontokban, mennyiségben, s más feltételekkel kapjuk a kedvezményes áramot. De, mégis mi, mennyi, miért? Ezekre a kérdésekre kerestük mi is a választ, amire az E.ON Hungária Zrt. kommunikációs munkatársa Egyházi Nikoletta adott választ:

– Ahogy az áramszolgáltatás egészéről, úgy az úgynevezett vezérelt (nem „éjszakai"!) áramvételezésről is törvény határoz, a szolgáltató eszerint jár el. Az úgynevezett vezérelt tarifát vagy vezérelt vételezést bárki igényelheti, ehhez ki kell tölteni egy igénybejelentő űrlapot. Az űrlap az ügyfélszolgálati irodákban vehető át, vagy társaságunk honlapjáról is letölthető. A lakossági vezérelt tarifa díja óránként bruttó 25,16 forint/kilowatt.

Azonban 2007. december 31-ig a vezérlés hétköznap 12 órás, hétvégén valamint ünnepnapokon 24 órás bekapcsolási időtartammal működött. (A hétvégi, 24 órás fűtés Magyarországon egyedi megoldás volt, kizárólag az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. területén létezett – amíg a jogszabályok lehetővé tették.)– Az idei évtől (2008. január 1-től), a gazdasági és közlekedési miniszter 115/2007 (XII. 29.) számú rendelete írja elő a szolgáltató számára az egyes napszakokban alkalmazható fűtési időtartamokat – a korábbiakhoz képest korlátozva azokat. Emiatt hétköznapokon összességében 1,5 órás, hétvégén és ünnepnapokon 12 órás fűtési idő csökkenéssel lehet számolni. Így 2008. január 1-től az alábbi fűtési időket biztosítjuk fogyasztóink számára: hétvégén és ünnepnapokon 11,5 órát; munkanapi csúcsidőszakban 4 órát, ezen kívül 6,5 órát, azaz összesen napi minimum 10,5 órát. Ezen felül a csúcsterhelési időszakban – a rendelet előíráson felül – jelenleg 2 órás többletfűtési időt is nyújtunk – tudtuk meg Egyházi Nikolettától.Kivonat 115/2007. (XII. 29.) GKM rendelet előírásaiból:

(6) A (4) bekezdés szerinti felhasználói berendezések részére az egyetemes szolgáltató - az elosztóval, valamint az átviteli rendszerirányítóval kötendő megállapodás alapján - naponta összesen minimum 8 (a nyári időszámítás idején 6) óra időtartamra köteles a villamosenergia-ellátást biztosítani, amiből munkanapokon legalább 5, legfeljebb 6 (a nyári időszámítás idején legalább 4, legfeljebb 5) óra eshet az 1. számú mellékletben meghatározott völgyidőszakba.

1. Az egyes zónaidők időtartamát munkanapokon

- a mindenkor érvényes (közép-európai) időszámítás (a továbbiakban: téli időszámítás), valamint

- a külön jogszabály szerint elrendelt nyári időszámítás tartama alatt a következőképpen kell figyelembe venni:

2. Nem munkanapnak számító napokon a csúcsidőszak is völgyidőszaknak minősül.


Mi is ez a szolgáltatás?
A villamos energiát a nap folyamán szakaszosan biztosítja a szolgáltató. Vezérelt (azaz be- és kikapcsolható) szolgáltatásról lévén szó a be- és kikapcsolások miatt csak az erre nem érzékeny, fix csatlakozású fogyasztók (alapvetően bojlerek és kályhák) köthetők rá. A különböző típusú napokra (hétköznap, hétvége, ünnepnap) előírt minimális időtartamokat rendeletben határozzák meg. A be- és kikapcsolási időpontokat – a rendelet keretein belül – a hálózati szolgáltató rugalmasan változtatja annak érdekében, hogy egyenletesebbé tegye a hálózat igénybevételét és csökkentse az energiaveszteséget – de ezzel együtt is garantálnia kell a kötelező napi szolgáltatási mennyiséget.
Olvasóink írták

 • 7. Egry Gyorgy 2008. szeptember 16. 09:38
  „Udvozlom Onoket, Pozsonyban ez ugy mukodik hogy a vezérelt tarifat / aramot / délután kezdik szolágálatni 2 óra hosszat, természetesen a fogyastókat nem egyszerre kacsolják be hanem fokozatosan, és este meg 22:00 óratol. Talán ez jobb rendszer mert van lehetoség a munka után is jó meleg víz használatra.
  Egry Gy. energetikus”
 • 6. Josh 2008. augusztus 23. 11:53
  „Bocsi, gázember, de épp nincs egy millám, hogy a cserépkályhás-boyleres rendszerről átálljak a gázra. Mellesleg nem is akarok. A kényelmest nem vitatom, de hogy olcsó lenne...”
 • 5. Josh 2008. augusztus 23. 11:51
  „Jól látom, hogy a képen a vezérelt áram átkapcsolója egy késsel ki van támasztva? Profi képválasztás. :)”
 • 4. gázember 2008. augusztus 22. 20:15
  „ki kell dobni ezeket az elavult szerkezeteket. Nekem digitalis turbós kombi kazánom van! Ez a jövő emberek!!! Kényelmes és olcsó!!!!!”
 • 3. miracle 2008. augusztus 22. 19:30
  „Én tárolnám inkább. Fölöslegesnek tartom éjjel 3 órát fűt a bojler, senki sem használja, kihűl, aztán mondjuk hajnali 4-kor megint fűt 2 órát, aztán lehet azt se használja senki. Mondjuk mert 2 hét szabin van. Pazarlás.”
 • 2. gyakor 2008. augusztus 22. 18:35
  „Bocs, hogy belekontárkodok.
  1. Annyit fog menni, amennyit az áramszolgáltató a szerződésben meghatározott.
  2. Akkor fog menni, amikor az áramszolgáltatónak ez gazdaságos. (biztosan nem csúcsidőben)
  3. Az elhasznált energia mennyisége leolvasható a fogyasztásmérőn, csak be kell szorozni a kW/Ft-al
  4. Elsősorban az erőművek egyenletes üzemében van jelentősége ennek a rendszernek.
  Üdvözlet.”
 • 1. miracle 2008. augusztus 22. 17:42
  „Az, hogy olcsóbb, nyilván egy jó dolog.
  De ezen kívül:
  1.Nem tudom mennyit fog menni
  2. Nem tudom mikor fog menni
  3. 1 miatt végül is nem tudom előre mennyit fogok érte fizetni.
  4. Szolgáltatói oldalról, olyan mintha a hálózatot úgy akarnám kímélni az egyenletességgel, mintha egy autónál a nem padlógázas időszakokban direkt padlóig nyomnám megint a gázt. Biztos kíméli a motort.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káosz és szervezetlenség az átkelőn

Hegyeshalom - Az autópályamatrica-értékesítők szerint nem csupán az átkelő rossz kialakítása, hanem… Tovább olvasom