Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Egyre többen kivágnák a szőlőt

A Soproni borvidéken hektáronként 100–150 ezer forint veszteséget könyvelhetnek el idén a gazdák.
A napokban készül el a hírneves Soproni borvidék idei terméseredményeinek összegzése. Az előzetes adatok szerint nincs sok okuk az örömre a szőlős- és borosgazdáknak.

Gyenge év, hitvány felvásárlási árak

– A Soproni borvidék idei termése mintegy 35 százalékkal lett kevesebb, mint egy évvel korábban, s így az elmúlt harmincéves átlagban ez a legkisebb szőlőtermés. A minősége is alig lett jobb a közepesnél – tájékoztatott Molnár Tibor, a Soproni Hegyközségi Tanács elnöke, aki szerint ez a helyzet leginkább a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt jött létre. Rosszul indult és legtöbbször hűvös volt mindvégig az év, s csak az őszi napsütéses órák segítették elérni a közepesnél jobb minőséget. Elsősorban a kékfrankos és a cabernet mutat jó értékeket, a fehér szőlőknél és -boroknál viszont túlzás lenne akár csak „jó évjáratról" is beszélni.

– Ugyanakkor a felvásárlási árak hitványul alacsonyak voltak, a kékfrankosért például 45 forintot, a fehér szőlőkért 30–35 forintot kínáltak. Eközben minden, a szőlőtermesztéshez szükséges ipari termék ára jelentősen drágult – fejtette ki Molnár Tibor. – Mivel idén a hektáronkénti veszteség elérte a 100–150 ezer forintot, ilyen körülmények között – tavalyhoz viszonyítva – máris a duplájára nőtt azok száma, akik úgy döntöttek, kivágják tőkéiket. Sajnos úgy tűnik, ez a hajlandóság csak erősödni fog. A szakemberek előrejelzései szerint a soproni körzetben lévő 1500 hektár szőlőből két-három év múlva 200–300 hektárral is csökkenhet a terület. Sopronban és környékén napjainkban mintegy ezer családot érint a szőlőtermesztés.

A minőségé a jövő

Dr. Székely Lajos bortermelő szerint a borvidék jövőjének kiútját egyedül a minőségi borok palackozása és a megfelelő marketing, tehát az eredményes értékesítés jelentheti. – A soproni bortermelők között negyven-ötven fiatal borász bontogatja szárnyait, akik azért törik magukat, hogy minőséget állítsanak elő.

Eközben az I. Hűség Napi Borverseny elnevezéssel megrendezték az idei újborok megmérettetését. A főszervező Taschner István hegybíró érdeklődésünkre elmondta: ötvenöt termelő 125 borral nevezett a versenyre, ebből mindössze 26 volt a fehér. A borvidék nagy aranyérmét Iváncsics Zoltán kékfrankosa érdemelte ki. A zsűri ezen túlmenően 16 arany- és 48 ezüstéremmel jutalmazta a soproni borokat.

Borárverés jótékony céllal

Borárverést rendeznek a soproni karácsonyi vásár és fesztivál zárónapján, pénteken fél 5-kor a szabadtéri színpadon. Kiss István főszervező elmondta, a Bormarketing Műhely Kht.-vel közösen szervezett akció bevételét a Cseresznye sori gyermekotthonban élők megsegítésére fordítják. A soproni borászok felajánlásaiként árverésre bocsátandó palackokat a fesztivál neves fellépői dedikálták.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lear király a győri színházban

William Shakespeare klaszikus drámáját Ács János Jászai-díjas rendező állította színpadra. Tovább olvasom