Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 19°C Még több cikk.

Egyre több a magyar orvos külföldön

Eddig közel hétszáz magyar orvos kezdeményezte távozását; nagy részük szakorvos.

Egyre több magyar orvos vállal munkát külföldön, csaknem hétszáz azoknak a száma, akik már kezdeményezték külföldre távozásukat - mondta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke.

A távozni szándékozók hatvan százaléka szakorvos, ezzel pedig még nagyobb lesz a hiány. Jelenleg körülbelül száz házi orvosi praxis betöltetlen, a szakorvoslás területén pedig folyamatosan romlik a helyzet. Hozzátette: az elvándorlással nemcsak a klinikákon és a kórházakban csökken a szakorvosok száma, hanem az orvosi egyetemek oktatói létszáma is kritikussá válhat, ezzel pedig a színvonalas képzés is veszélybe kerülhet. 

Véleménye szerint "az egészségügy és az orvosok hazai pályán tartása érdekében a jelenlegit meghaladó konszolidációra lenne szükség". 
A rendszerváltás óta 1500 milliárd forintot vettek el az ágazattól és ezt nem lehet egyszerre visszapótolni, de az egészségügy helyzetének fokozatos javítása elengedhetetlen, "a nemzeti közügyek egyike" - mondta, hozzáfűzve, hogy hat héten belül cselekvési tervet készít a kamara a legfontosabb tennivalókról. 

A 2007-ben életbe lépő nemzeti fejlesztési terv sem jelenthet teljes megoldást, mert az Európai Unió elsősorban a megelőzést támogatja, a közvetlen gyógyítás és az ehhez szükséges intézmények fenntartása, fejlesztése állami feladat marad - jegyezte meg a MOK elnöke.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincnégyen már az elődöntőben

Minden várakozást felülmúlt azon szépségek száma, akik a Kisalföld felhívására jelentkeztek. Az előzsűri és a szervezők ezért döntöttek úgy, hogy a három elődöntőre nem csak 20–20 lányt neveznek, hanem 34–34-et! (A döntőbe olvasóink még két lányt bejuttathatnak!) A lányok első elődöntős csoportját már kiválasztotta a hozzáértő urakból és hölgyekből álló társaság. Tovább olvasom