Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Egyre több a magyar a brit egyetemeken

Az EU-bővítés óta a kétszer több az új tagállamokból érkező hallgató a brit egyetemeken.

Az EU-bővítés óta  több mint a kétszeresére – Magyarország esetében több mint a  háromszorosára – emelkedett az új EU-tagállamokból érkező hallgatók  száma a brit egyetemeken, amelyeknek ez komoly bevételkiesést okoz –  áll a brit állami egyetemek felvételi statisztikáit kezelő hivatal  (UCAS) jelentésében.

Az összegzés szerint tavaly összesen 2422 diák iratkozott be a brit egyetemekre a tíz új EU-tagállamból az egy évvel korábbi 1045  után. A brit egyetemekre felvett magyarok száma a 2003-as 36-ról  2004-ben 119-re nőtt; a lengyel elsőévesek létszáma 85-ről 499-re  emelkedett.
Mivel az EU-tagországokból érkező hallgatók „hazaiaknak"  minősülnek, most már az új tagállamokból felvettek is ugyanazt a  csökkentett, tanévenkénti 1150 fontos összeget fizetik, mint a brit  hallgatók; az unión kívülről érkezők a teljes tandíjat kötelesek  fizetni, ami meghaladhatja a 20 ezer fontot.

A cambridge-i egyetemnek – a csütörtöki The Timesban idézett  saját becslése szerint – évente 1 millió font kiesést okoz az  EU-bővítés. 
A helyzet 2006-tól még tovább bonyolódik, hiszen az akkor életbe  lépő új brit felsőoktatási finanszírozási rendszerben a brit és az  uniós hallgatóktól beszedhető legmagasabb tandíj évente ugyan 3 ezer fontra nő, vagyis egy hároméves alapképzés 9 ezer forintba fog kerülni, de ennek törlesztését csak a diplomázás után kell  elkezdeni, akkor is csak abban az esetben, ha a végzett hallgató  éves jövedelme már elérte a 15 ezer fontot (5,3 millió forint). Az  új EU-tagállamokban azonban az éves átlagkereset nem haladja meg a 4  ezer fontot – áll a The Timesban.

A világ legpatinásabb egyetemeként nyilvántartott oxfordi éppen  a múlt héten közölte, hogy krónikus alulfinanszírozottsága és ebből eredő  súlyos veszteségei miatt kénytelen lesz a hazaiak rovására mind  több, teljes tandíjat fizető külföldi diákot felvenni. Az intézmény  évente csaknem 100 millió font (35 milliárd forint) hiánnyal  küszködik az oktatás és a kutatás elégtelen állami finanszírozása  miatt, és a veszteséget gyakorlatilag csak a kiadóvállalat, az  Oxford University Press bevétele fedezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsebre megy a (gyerek)játék

Hogy a gyerek később boldoguljon az életben, sok egyéb mellett meg kell tanulnia bánni a pénzzel. Az otthoni minta sokat segíthet, a zsebpénz pedig már kis korban rászoktathatja a felelősségre - ha helyesen használják. Szinte minden családban örök kérdés: kapjon-e a gyerek zsebpénzt, és ha igen, mennyit? Tovább olvasom