Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Egyre nő a pánik a Törökországban

Az ENSZ másfél milliárd dollárt kér a madárinfluenza elleni harchoz. A világszervezet szerint ennyi pénz kell ahhoz, hogy megfékezzék a betegség terjedését, illetve hogy a világ felkészüljön egy világjárványra, ha esetleg mutálódna a H5N1 vírus, és már emberről-emberre is terjedne.
Az ENSZ reméli, hogy a pénz egy héten belül összegyűlik. Ekkorra hívtak össze egy nemzetközi adományozó konferenciát Pekingben. A madárinfluenzával küzdő Törökország már most számíthat anyagi segítségre. A Világbank 30 millió dollár segélyt ajánlott fel. Az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója szerint eddig kielégítőek azok a lépések, amelyeket a török kormány tett a betegség megfékezésére.

Törökországban egyre nő a pánik, már a galambokat is fertőtleníti egy-egy lelkes önkéntes. Az ország 11 tartományában már biztos, hogy megjelent a madárinfluenza, további 13 tartományban valószínű. Összesen 15-en betegedtek meg, közülük két gyermek meghalt.

A szakemberek ismeretterjesztő brossurákat készítenek, amelyek bemutatják a betegséget. Az információkat a rádióban és a tévében is elmondják. A szórólapokat az utcákon is terjesztik.

A fertőzött területeken nagy mennyiségben ölik le a madarakat. Ez az egyetlen megoldás, hogy megállítsák a betegséget. A török ellenzék szerint a kormánynak nincs elég ereje véghezvinni a feladatot. Mint mondják, ez egy világméretű probléma, szükség van külföldi segítségre.

Európa maga is fél. Meg nem erősített értesülések szerint mind az unió, mind az Egészségügyi Világszervezet rendkívüli intézkedésekre készül a madárinfluenza törökországi terjedése miatt. A német határon már most minden eddiginél jobban ellenőrzik a Törökországból érkező turistákat. A legnagyobb veszélyt most a madarak és szárnyas termékek illegális csempészete jelenti.

A német kormány idén is megtiltja, hogy a gazdák tavasszal kiengedjék szárnyasaikat a szabadba. Tavaly már sikerült így megakadályozni, hogy Németországot elérje a madárinfluenza.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak Hegedűs remekelt

asztalitenisz Széchenyi-Uniqa–Mohács 6–12

A győri Széchenyi-Uniqa… Tovább olvasom