Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Egyre népszerűbb a síelés

A magyarok körében egyre népszerűbb a síelés, a egkeresettebbek a szlovák és osztrák terepek.
Az utóbbi években egyre többen töltik a pihenés napjait síeléssel. A magyarok körében a legkeresettebbek a szlovák és osztrák terepek. Újdonság, hogy a legtöbb helyre már az utazás előtt meg lehet vásárolni a síbérleteket.

A síelés egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – költsége a síbérlet. Sok síparadicsomba ezek már az utazás előtt megvásárolhatók. Bár néhol e jegyek kaphatók magukban is, többnyire a lefoglalt szálláshelyek mellé válthatók és általában egy hétre szólnak. A forintos árak 10–15, bizonyos esetekben akár 25–30 százalékkal is kedvezőbbek lehetnek a külföldön, helyben fizetendő összegnél.

Ahol előre váltható

Az utaztatók a nagyobb, sok magyart vonzó síterepek esetén biztosítják ezt a konstrukciót. Ausztriában számos helyen, például a villachi és a millstatti sportrégió, Lachtal, Präblich, vagy a családosok körében népszerű Mariazell pályáira kínálnak kedvezményes jegyeket. A téli sportok szerelmesei körében szintén népszerű Olaszországban többek között Bormio, Val di Fiemme, Piancavallo, Sappada lejtőit, Szlovéniában Rogva, Krvavec havas központjait választók is élhetnek ezzel a lehetőséggel. Minderről az irodák katalógusai pontosan eligazítják az utazni vágyókat, akik többnyire nem itthon kapják meg az előre megváltott bérleteket, hiszen ahány síterep, annyiféle kártya létezik. Gyakoribb, hogy a befizetést igazoló bizonylat bemutatásával a helyszínen vehetik át azokat.

A rugalmas rendszernek köszönhetően a már kifizetett, de fel nem használt jegyek visszaváltására is van mód, minden további költség nélkül. A szintén sok magyar síelőt vonzó Szlovákia, Csehország és Lengyelország terepeire egyelőre nincs mód itthon megvásárolni a bérleteket.

Ár és ellátás

Vén Lajos győri testnevelő rendszeresen visz csoportokat síelni, már csak Ausztriába. A szakember tapasztalatai szerint a szlovákiaiakkal összehasonlítva az árak között nincs már nagy különbség, a kiszolgálás tekintetében viszont annál inkább. Az utazók elsősorban azokat a terepeket keresik, ahová két-három órás autózással oda lehet érni. Nagyon jó oktatási terep például Niederalp, amely 230 kilométerre van Győrtől. Ez esetben kiváló szállás található a közeli Mürzstegen. Egy négynapos, autóbuszos út síbérlettel, félpanziós ellátással itt már kijön személyenként 34–36 ezer forintból. A másik közkedvelt hely Semmering, itt ugyanezért körülbelül 20 ezer forinttal többet kell fizetni.
A győri testnevelő azt mondja, hogy a megfelelő útmutatások betartásával 2–3 nap alatt meg lehet tanulni alapszinten síelni.

Idősebbek is elkezdhetik

Az utóbbi időben egyre több szülő, sőt, idősebb ember is vállalkozik e sportra, Vén Lajosnak még 60 év feletti kezdő tanítványa is volt. Az oktató azt tanácsolja, hogy a kezdők ne vásároljanak rögtön teljes felszerelést – mely 100–150 ezer forint –, hanem inkább béreljenek. A kölcsönzőkben egyénre szabottan be is állítják a síelés kellékeit.

Biztonságban

Ausztriában a 14 éven aluliak részére már kötelezővé tették a bukósisak használatát, de ez mindenkinek ajánlott. Mint ahogy az is, hogy az E111-es egészségügyi nyomtatványt felváltó plasztikkártyát váltsák ki az egészségbiztosító pénztárnál, ez a garancia ugyanis az alapszolgáltatásokra.

Aki már került bajba külföldön, az tudja, hogy az ott kapott segítség nagyon drága. Mégis, az országhatárt átlépőknek csak a harmada köt biztosítást.

Az utasbiztosítások által kínált szolgáltatásokat az egységes európai egészségkártya nem helyettesíti. A síelők számára tehát ajánlott, hogy a néhány ezer forintos utasbiztosítást már ne sajnálják megkötni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágul a szesz és a dohány

Bár január 1-jétől az eddigi legmagasabb, 25 százalékos áfakulcs 20 százalékosra mérséklődik, néhány terméknél az állami adóbevételt a jövedéki adó mértékének növelésével ellentételezik. Ennek tükrében nem várható például, hogy csökken az alkoholtartalmú italok és a dohányféleségek fogyasztói ára, sőt, inkább az emelkedés a valószínűbb. Tovább olvasom