Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Egyre népszerűbb a fatüzelés az unióban

Népszerűek lettek Franciaországban a fatüzelésű kályhák és kandallók, jelenleg hatmillió háztartásban alkalmazzák ezeket a sokak számára már feledésbe merült fűtési alkalmatosságokat.
Az ADEME, a francia környezetvédelmi és energia ügynökség szakemberei szerint az ódon hangulat, a hagyományok újjáélesztése és persze a magas energiaárak miatt vásárol egyre több francia kandallót.

Tavaly a modern fatüzelésű kályhák, kandallók és bojlerek eladása 23 százalékkal nőtt: 2005-ben 430 334 darabot értékesítettek, egy évvel korábban, 2004-ben csupán 348.080-at. Franciaországban évente 9,3 millió tonnányi olaj fűtőértékének megfelelő mennyiségű fát tüzelnek el, ezzel elsők Európában, megelőzve Svédországot (8,2) és Finnországot (7,2).

Mint ismeretes, az Európai Bizottság nagy erőket összpontosít annak érdekében, hogy a tagállamok növeljék a bioenergia felhasználásának arányát. A Biomassza Akcióterv, amely tavaly decemberben jelent meg, 2010-re megduplázná a fa-, a hulladékok és a mezőgazdasági eredetű anyagok részesedési arányát az energiahordozókon belül. Ha ez sikerül, akkor a számítások szerint 8 százalékkal csökkenhetne a térség kőolajimportja, 209 millió tonna szén-dioxid kibocsátását sikerülne megelőzni, és ráadásul még 300 ezer új munkahely is keletkezne.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány elismerte, hogy hibáztak gazdasági kérdésekben

Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy hibázott az MSZP és kormánya is több gazdasági kérdésben. Tovább olvasom