Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Egyre gyakoribb az allergiás megbetegedés Magyarországon

Az utóbbi hetekben egyre szaporodnak az allergiás, főként légúti megbetegedések. A téli időszakhoz képest legalább húszszázalékos esetszám-növekedés tapasztalható. A leginkább allergén növény, a parlagfű még csak most kezd virágozni.
A genetikai tényezők, az életmód és az immunrendszer általános állapota egyaránt közrejátszik az allergia kialakulásában az arra hajlamosoknál. A szezonális – azaz valamelyik növény pollenje által okozott – allergia leggyakoribb tünetei a tüsszögés, köhögés, szemviszketés és könnyezés.

Húszszázalékos emelkedés

– Körülbelül húsz százalékkal emelkedett azon betegeink száma, akik valamilyen allergiára utaló tünettel, orrdugulással, légúti panaszokkal és szemnyálkahártya-panaszokkal keresték fel rendelőnket – mondta el érdeklődésünkre dr. Freyler Erzsébet háziorvos, majd hozzátette: tapasztalatai szerint évről évre emelkedik az allergia ellen kezeltek száma.
„ Ilyenkor főként a pázsitfűfélék okozzák a problémát, az igazán allergén növény, a parlagfű és a feketeüröm virágzása pedig még csak a közeljövőben kezdődik.”
– Az allergia ugyan nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel tünetmentessé tehető – folytatta a doktornő. – Az elsőként hozzánk forduló betegeket általában az Erzsébet-kórház mellkasgyógyászati osztályán működő allergiavizsgálatra irányítjuk. Ide néhány hetes előjegyzés szükséges. A vizsgálat eredményeként a beteg megtudhatja, hogy mire allergiás, és hogy alkalmi vagy folyamatos kezelésre szorul-e. A rászorultaknak a szükséges allergia elleni gyógyszereket a háziorvos ezt követően – a szakrendelési javaslat alapján – nagyobb tb-támogatással írja fel.

Örökletes adottságok

Az allergiáért leggyakrabban az örökletes adottságokat teszik felelőssé. Akinek mindkét szülőjénél fellépett a betegség, nagy valószínűség szerint maga is érzékennyé válik pollenre, élelmiszerre vagy valamilyen más anyagra. A legyengült immunrendszer szintén „rásegíthet” az arra hajlamosoknál a betegség kialakulására, ugyanúgy, mint az egészségtelen életmód. A szezonális allergia csak a virágzási időszakban, míg a nem szezonális – például házipor- vagy állatszőr-allergia – éveken át tartó kezelést igényel.

600 asztmás Sopronban

A statisztikák szerint országos szinten a 16 év alattiak ötöde, míg a felnőtt korosztály 15 százaléka érintett allergiás panaszokkal. Az allergiás eredetű asztmás megbetegedésben hazánk népességének 2–3 százaléka szenved. Sopronban és vonzáskörzetében az allergológiai szakrendelésen nyilvántartott asztmás betegek száma tavaly megközelítette a hatszázat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cipőt, ólomkatonát tessék!

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom