Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Egyetértés a világörökségről szóló törvényjavaslat ügyében

A világörökségről szóló törvényjavaslat általános vitát a vezérszónoki felszólalásokkal folytatta az Országgyűlés kedden. A pártok egyetértettek a jogszabály fontosságában.
1. rész
A kormány gazdaságpolitikájának bírálata, a tranzakciós adó szükségessége, a magyar termőföld elidegeníthetőségének kérdése, valamint az országos katasztrófavédelmi gyakorlat szerepelt a napirend előtti felszólalások témái között az Országgyűlés keddi ülésén.

MSZP: még nem késő belátni a tévedést
Szekeres Imre (MSZP) a kormány gazdaságpolitikáját bírálta, amely szerinte nyíltan szegényellenes. Elmondta, hogy az Európai Bizottság szakapparátusa a kabinet által benyújtott konvergenciaprogramban szereplőnél alacsonyabb gazdasági növekedést és nagyobb államháztartási hiányt feltételez. Szekeres Imre a nyugdíjakat érintő fideszes javaslat kapcsán elképesztőnek nevezte a szerzett jogok elvételét.
Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában hangsúlyozta: a kormány által hirdetett gazdaságpolitikai fordulat az államadósság tartós csökkentése mellett a versenyképesség javítását és a gazdasági növekedést tűzte célul. Mint mondta, ezt a célt szolgálja a Széll Kálmán Terv, amelyet a nemzetközi pénzügyi szervezetek jó irányként értékeltek.

Tranzakciós adó kivetését szorgalmazza az LMP
Scheiring Gábor (LMP) szerint az állampolgárok többségére váró megszorítások közepette előremutató lenne a spekulációs célú tőkemozgásokra kivetett pénzügyi tranzakciós adó kivetése. Európai szinten lenne értelme egy 0,05 százalékos adó bevezetésének - hangsúlyozta a politikus, utalva arra, hogy a jelenleg az ország az Európai Unió soros elnöke. Mint mondta, ez a működő tőke áramlását nem befolyásolná, de hozzájárulna a világgazdaság stabilizálásához.
Czomba Sándor államtitkár válaszában felsorolta azokat a lépéseket, amelyeket a kormány uniós elnökként tett a nemzetközi pénzügyi tranzakciós adó bevezetésének előkészítése érdekében. Hozzátette: a kérdésről számos vita zajlott, az ezekről a magyar elnökség által készített jelentést kedden tárgyalja az ECOFIN, az Európai Unió gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa.

Jobbik: védelmet a magyar földnek
A jobbikos Magyar Zoltán azt mondta, hogy a föld az ország legfontosabb értéke, ezért pártja nem tűrheti el, hogy az külföldiek kezébe kerüljön. Úgy vélte: továbbra is indokolt a termőföld eltérő jogi kezelése. Azt mondta, a Magyar Nemzeti Földalap "csak papíron létezik", ezért pártja földvédelmi razziába kezdett, elsőként Vas megyében, ahol a zsebszerződések miatt már csak néhány hektár termőföld van magyar kézben.
Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára megerősítette, hogy a nyugati országrészben elképesztő méreteket öltött a földspekuláció. Ennek oka, hogy Magyarországon akár ötvenszer olcsóbban is bérelhető vagy vásárolható termőföld, mint Ausztriában. Elmondta azt is: a kormány olyan intézkedéseket dolgoz ki, amelyek a földvásárlási moratórium lejárta után sem teszik majd lehetővé a nem legálisan megkötött zsebszerződések legalizálását.

Fidesz: országos katasztrófavédelmi gyakorlat
Kocsis Máté (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a katasztrófavédelem szerdán, próbaképpen országos riasztást ad ki, amelynek során a kommunikációs csatornákat teszteli. A gyakorlatban részt vesznek a közmédiumok, valamint a TV2. A próba célja az is, hogy a lakosság is megismerhesse a tájékoztatás új formáit, ezzel megelőzhetők legyenek a személyi sérülésekkel vagy anyagi károkkal járó katasztrófák.
Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára elmondta: a riasztás során a katasztrófavédelem fiktív helyszíneket jelöl meg.


2. rész
A világörökségről szóló törvényjavaslat általános vitát a vezérszónoki felszólalásokkal folytatta az Országgyűlés kedden. A pártok egyetértettek a jogszabály fontosságában.

MSZP: a magyar törvény példaként szolgálhat más országoknak
Hiller István (MSZP) vezérszónoki felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a világörökségről szóló tervezet normaszövegének kidolgozása 2007 és 2010 között a szakma bevonásával és a pártok együttműködésében zajlott.
Arra is rámutatott, hogy Európában mindössze Olaszország és Románia rendelkezik hasonló jogszabállyal, ezért a magyar törvény példaként szolgálhat más országok számára. Azok figyelembe vehetik majd, hogyan egyeztethetők össze a gazdasági, a környezetvédelmi, valamint a kulturális örökségvédelmi szempontok.

Fidesz: a szakma is támogatta a javaslatot
L. Simon László (Fidesz) emlékeztetett arra, hogy éppen tíz éve fogadták el a kulturális örökség védelméről szóló törvényt. Szavai szerint az elmúlt évtized viszont bebizonyította, hogy ezek a szabályozások már nem elegendőek a terület átfogó szabályozására. Hozzátette, hogy ezért már az előző kormány alatt elkezdődött a munka, amelyet a jelenlegi kabinet is folytatott és a törvény a Hiller Istvánék által lefektetett alapokon nyugszik.
Példa nélkülinek nevezte, hogy a törvényjavaslatot mind a szakma, mind a világörökségi helyszínek képviselői támogatják.
A vezérszónok fontosnak tartotta, hogy a jogszabály nemcsak a világörökségi minősítésű területekről rendelkezik, hanem azokról is, amelyek később ilyen helyszínekké válhatnak, mert így ezek is védelmet kapnak.
Kijelentette, hogy jelenleg nincsen olyan jogszabály, amelyik a kötelező kezelési tervről rendelkezne. Elmondta, hogy a javaslat viszont egyértelművé teszi, hogy ezeket a terveket kormányrendeletben fogják majd kihirdetni.
Felhívta a figyelmet, hogy a jövőben a kultúráért felelős miniszter világörökségi gondnokságokat nevez majd ki a világörökségi helyszínekre.
A képviselő frakciója nevében támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot.

Több védett helyszínt szeretne a Jobbik
Hegedűs Lorántné (Jobbik) annak a reményének adott hangot, hogy nem nyolc, hanem annak ennél sokkal több lesz a magyarországi védett világörökségi helyszínek száma.
Kijelentette, hogy a javaslat felépítése világos, jól áttekinthető, az egyértelmű hierarchiát állít fel a tárgykörrel kapcsolatos döntésekben és jól illeszkedik a jelenlegi jogrendbe. A megfogalmazást viszont néhol nehezen érthetőnek, magyartalannak nevezte.
Megjegyezte, hogy a törvényjavaslat bizonyos fogalmakat, például az érték fogalmát evidenciaként kezeli, pedig véleménye szerint éppen ebben a törvényben volna szükség annak világos és egyértelmű megfogalmazására.
Hangsúlyozta, hogy a Jobbik a törvénytől elvárná, hogy például Budapesten a közraktáraknál "ne lehessen megépíteni egy olyan épületet, mint a Cet", amit "bálnaformájú, üveg izének" nevezett. Megjegyezte, hogy ugyanennek a területnek az összképébe rondított volna bele a Zeppelin-ház is.
Javasolta, hogy a kultúráért felelős miniszternek legyen lehetősége arra, hogy további korlátokat és tilalmakat soroljon fel a világörökségi helyszínek esetében, hogy ne egyéni ízlés vagy "háttérmutyi" alakítsa azok sorsát.

Mérföldkőnek tartja a javaslatot a KDNP
Pálffy István (KDNP) a törvényjavaslatot a nemzeti vagyon védelmében felállított mérföldkőnek nevezte. A politikus egyúttal köszönetet mondott Hiller István volt kulturális miniszternek az előkészítő munkájáért.
Kiemelte, hogy a javaslat együttműködésre kényszeríti a feleket és sok szereplőt bevon a világörökségi javak megtartásában.
A képviselő a javaslat nagy érdemének tartja, hogy az jó rendszert épít. Külön érdemnek nevezte, hogy az hét évre rendel gondnokságokat a helyszínekhez, így az komoly szakmai munkát tesz lehetővé.
A tervezetre szánt négyszázmillió forintot "roppant kevésnek", "szinte minimálisnak" tartja. Hangsúlyozta, hogy a munkába később be kell majd vonni a civileket is.

A civilek szerepét hangsúlyozta az LMP
Jávor Benedek (LMP) azt mondta, azért van szükség a törvény vitájára és megalkotására, mert az elmúlt években visszatérően szembesülhettünk azokkal a folyamatokkal, amelyek a meglévő helyszínek pusztulásához vezettek.
Kijelentette, hogy a kulturális örökség megóvásában a civil szervezeteknek eddig is kiemelt szerepük volt.
A törvény több elemét is üdvözlendőnek nevezte. Példaként említette a kezelési terveket és az ezekkel összhangba hozott területrendezési eszközöket. Fontosnak nevezte, hogy a kezelési terveket megfelelő tapasztalattal rendelkező helyi gondnokságok hajtsák végre.
A finanszírozás kérdéséről azt mondta, hogy a négyszázmillió forint önmagában nem elegendő a védelemre, de támogatandónak tartja, hogy a jogalkotó a törvényben rendezni kívánja a finanszírozás kérdéseit. A képviselő kérte, hogy a gondnokságok munkájába is vonják be a civil szervezeteket.
Fontosnak minősítette, hogy a világörökségi kezelési tervek reflektáljanak a környezetvédelmi elképzelésekre.
Külön felhívta a figyelmet, hogy a világörökségi várományosi helyszíneket is megilleti a védelem. Véleménye szerint viszont ezt a védelmet csak akkor lehet megadni ezeknek a területeknek, ha ezekre is gondnokságot jelölnek ki.


3. rész
A világörökségről szóló törvényjavaslat általános vitájában az előre bejelentett felszólalókkal folytatódott a parlament keddi plenáris ülése. A pártok képviselő továbbra is egyetértenek a törvényjavaslat szükségességében.

Fidesz: a műemlékvédelem mellett a turizmus is kapjon nagyobb hangsúlyt
Több olyan fideszes képviselő is felszólalt a vitában, akik egyes világörökségi területeken élnek, így ezeket a helyszíneket dícsérték hozzászólásaikban.
Kara Ákos javasolta, hogy az eddigi műemlékvédelem mellett a jövőben a turizmus is kapjon kiemelt szerepet és nagyobb hangsúlyt az új világörökségi törvényben.
Németh Zoltán azt emelte ki, hogy az új jogszabály megalkotása nem csak hazai érdek, hanem nemzetközi kötelezettség is.
Hörcsik Richárd szerint az a fontos, hogy az új törvény hozta új szabályokkal ne csak fenntartani, hanem fejleszteni is lehessen a világörökségi területeket, valamint azok környékeit is.
Szabó Csaba arról beszélt, hogy mind a nyolc világörökségi helyszín támogatja az új törvény megalkotását, ezért a parlamentnek is ezt kell tennie.
Ékes József megköszönte, hogy minden parlamenti párt részéről csak pozitív gondolatok érkeztek a törvényjavaslathoz az általános vitában. A fideszes politikus hozzátette: bár gyorsnak tűnhet a törvény megalkotása, de valójában öt éve készül a jogszabály, amely várhatóan hosszú távon garantálja a világörökségi területek érdekeit.
Ivanics Ferenc a kezelési tervek kötelezővé tételét szorgalmazta felszólalásában, mert szerinte ezekkel a kezelési tervekkel lehet megvédeni a világörökségi területeket.
Ivanics Ferenc ügyrendi javaslatára döntés született, hogy kedden délután négy óráig lehet módosító indítványokat benyújtani a törvényjavaslathoz.

Az MSZP támogatja a törvényt
Pál Béla szocialista politikus arról beszélt, hogy az MSZP támogatja a törvényt és örül annak létrejöttének. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: az új szabályozás legfontosabb célja, hogy időtálló legyen a világörökségi helyszínek számára.

A Jobbik jobbítaná a javaslatot
Bödecs Barna (Jobbik) felszólalásában méltatta a jogalkotót,amiért "elvégezték ezt a nagy munkát" ennek a törvénynek az elkészítésével. Az ellenzéki párt támogatja a törvényjavaslatot és csak néhány apró és jobbító módosító javaslattal készülnek.

Halász János: Magyarország még legfeljebb három-négy helyszínt tud felvetetni a világörökségi listára
Magyarország még maximum három-négy helyszínt tud felvetetni a világörökségi listára - mondta Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára a vitában elhangzottakra reagálva.
A javaslatról szólva kiemelte: azt széles körű egyetértés övezi, a tervezet célját és szükségességét mindenki elfogadja, üdvözli.
Az államtitkár hangsúlyozta, mindenképpen meg kell előzni, hogy a világörökségi helyek értéke devalválódjon.
Az általános vitát az elnöklő Balczó Zoltán lezárta.

Olvasóink írták

 • 1. Torbius 2011. május 17. 15:58
  „Nocsak...nocsak...
  Világörökségről szóló törvény?
  Hol is van kis városunkban, Győrben, egy tervezett világörökségi helyszín?
  Csak nem a Duna kapu "tér" alatt? :D

  Ajjjajjjjj...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták Földesi-Szabó Lászlót Budapesten

Elfogták az adócsalással vádolt Földesi-Szabó Lászlót kedden; az Egymásért Egy-Másért Alapítvány… Tovább olvasom