Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Egyéni jelöltek a megyei listák elején

A négy parlamenti párt közül háromnál elkészült és nyilvános a megyei listán szereplők neve és sorrendje.

Az MSZP már tavaly döntött

A Magyar Szocialista Párt megyei küldöttgyűlése már tavaly júliusban döntött – egy tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül – a megyei listán szereplő személyek sorrendjéről, nem sokkal azután, hogy eldőlt, kiket indítanak egyéniben – tudta meg a Kisalföld Molnár Csaba megyei pártelnöktől. A 18 név közül az első hét éppen e hét egyéni jelölt, sorrendben Balogh József győri polgármester (3. számú választókerület, Győr déli része), Molnár Csaba (2., Győr északi része), Tóth Tiborné (4., Mosonmagyaróvár és környéke), Papp József csornai polgármester (5., Csorna és környéke), Kránitz László (7., Sopron és környéke), Széplaki Tamás (6., Kapuvár és környéke) és Pál Klaudia (1., Győr környéke). Az ma még nem tudható, közülük kik jutnak a parlamentbe, mindenesetre 2002-ben a negyedik hely még parlamentet ért.

További részletek: www.valasztas.kisalfold.huA hátrább lévő helyeket magukénak tudók az esélytelenek nyugalmával készülhetnek, így ők inkább a helyi húzónév szerepét töltik be. Éppen ezért érdekes, kik vállalták ezt a feladatot. Köztük van Eredics Gergely győri önkormányzati képviselő, a Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanács elnöke, Horváth Zoltán soproni főorvos, Stinner Sándor, az MSZP megyei alelnöke, Papp Imre csornai alpolgármester, Horváth Ferenc kapuvári önkormányzati képviselő, középiskolai tanár, az MSZP helyi elnöke. Ugyancsak felkerült a listára Pákozdi István, a párt Győr környéki szervezetének tagja, Neupor Zsolt, a Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda vezetője, Némethné Jankovics Györgyi megyei önkormányzati képviselő, Keizler Anikó soproni pedagógus, Kovács Tamás, az óvári egyetem oktatója, illetve Aller Imre kónyi polgármester. Molnár Csaba hozzátette: az országos listán ő a 44., Kránitz László pedig az 59., emiatt várha tóan mindketten biztos befutók lesznek.

Fidesz: még nem végleges

A Fidesznél egyelőre még nincs kész a végleges megyei lista. Szakács Imre megyei pártelnök lapunk kérdésére elmondta: az országos választmány március 11-én hozza meg döntését.

SZDSZ: nyilvános a sorrend

A szabad demokraták a szocialistákhoz hasonlóan egyéni jelöltjeiket helyezték a legjobb pozíciókba megyei listájukon – derült ki Mohos Antal megyei pártelnök szavaiból. Az első helyen éppen ő áll (5. számú körzet), majd Graffelner Kálmán (3.), Szalai Zsuzsanna pulmonológus főorvos (4.), Fodor Pálné (1.), Horváth Zoltán (6.) és Mohos Péter (2.) jön. Az egyedüli kivétel Kertész Zoltán (3.), aki utolsó a sorban. A már említett húzónevek: Szentkuti Károly mosonmagyaróvári alpolgármester, volt országgyűlési képviselő, Kó-

czán Zoltán mérnök, a párt soproni elnöke, Takács András, a Uniqa Biztosító fiókigazgatója, Varga Gyula kapuvári önkormányzati képviselő, vállalkozó, Tolnai József, a mosonmagyaróvári horvát egyesület elnöke, Karczag Margit fogszakorvos, Zatykó József nyugdíjas kutató, tanár, Komáromi Szilvia ügyvéd, Abdai Imre csornai önkormányzati képviselő, Brandhuber Ferenc nyugdíjas háziorvos, az SZDSZ téti elnöke és Brandhuber András vállalkozó.

MDF: helyi ismertség

Szabó Miklós, a Magyar Demokrata Fórum megyei elnöke arról tájékoztatott, hogy listájuk elkészült, amelynek első hat helyét az egyéni képviselőjelöltek kapták. Így ő (4. számú választókerület), Mesterházy József enesei polgármester (5.), Nagy Tamás tanár (7.), Babos Attila dunaszegi polgármester (1.), Degovics István technikus (6.), Szabó János nyugalmazott agrárminiszter (2.). A névsorból egyedül Szabó József, a 3. számú választókerület jelöltje hiányzik, aki valószínűleg az országos listára kerül fel. A lajstrom hátsó traktusában a következő jelöltek találhatók: Hegyi Attila gyermekvédelmiközpont-igazgató, Takács Miklós győri tanár, Berta János fertődi zeneiskola-igazgató, Németh Sándor mosonmagyaróvári vállalkozó, Katula Zsuzsanna győri építész, Mecséri Lajos sokorópátkai polgármester, Ábrahám József kapuvári nyugalmazott iskolaigazgató, Borbély József soproni egyetemi oktató, Keszei István nagycenki fogtechnikus és Sólyom Tibor mosonmagyaróvári vállalkozó. Szabó Miklós hangsúlyozta, olyan embereket választottak, akik helyben ismertek.

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF megyei pártelnöke egyaránt azt mondta, a megyei listát várhatóan a héten jelentik be a területi választási irodán. A Fidesz ezt várhatóan március közepén teszi meg. A határidő egyébként március 20.

Mire szolgál a megyei lista?

A választási törvény szerint a Győr-Moson-Sopron megyei területi listáról összesen hat mandátumot osztanak ki a pártlistákra leadott szavazatok alapján. A képviselői helyeket a legjobb pozícióban lévők kapják, de számít az egyéni választókerületek eredménye is. Ha például egy listavezető politikus nyer egyéniben, akkor mandátumát onnan kapja meg, és a sorban utána következő lép a helyére. Győr-Moson-Sopronban egyébként megyei listát az a szervezet állíthat, amely a hét választókerület közül legalább kettőben indít jelöltet.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köztisztviselők báloztak

Tizenegyedik alkalommal báloztak a hétvégén a megye földhivatali dolgozói. A hangulatot operett-… Tovább olvasom