Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Egyedül nem megy

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Több hónapja keresek már új munkahelyet. Nagyon sok fejvadász cégnél jártam. Még néhány vállalati interjúra is bekerültem, de maximum az első körig jutottam el. Most értem el arra a pontra, hogy rájöjjek, fejvadász cégeken keresztül soha nem fogok állást találni, mert egy pozícióra több száz ember közül választanak ki valakit, ráadásul 6-12 hónapig húzzák mindezt. Ön, mint tapasztalt szakember, mit tanácsol? Menjek el egy meglehetősen drága karriertanácsadás-tanfolyamra vagy hívogassam végig az összes ismerősömet, hátha tud valaki valamit ajánlani? Mit tudna tanácsolni, hogy záros időn belül munkát találjak? - kérdezi elkeseredett hangú levelében egy olvasó.

Megértem csalódottságát és türelmetlenségét, de nem értek egyet Önnel, már ami a fejvadász cégeket illető kritikát illeti. Manapság a legtöbb, személyzeti tanácsadással foglalkozó, korszerű cég internetes online-adatbázissal rendelkezik. A meghirdetett állásokat tehát a regisztráltak maguk is nyomon követhetik. Figyelemmel kísérhetik a folyamatokat; mire van kereslet, kiket ajánlanak ki a szakemberek, kiknek, hogyan sikerült elhelyezkedni. Nem kétséges, akinek jó ismerőse van egy munkatársat kereső vállalkozás menedzsmentjében, annak könnyebb, de ez így van fejvadásszal és anélkül is...

A félreértés gyakran abból adódik, hogy a regisztráltak nem élnek a hírlevél nyújtotta lehetőségekkel. Jelentkeznek egy fejvadászhoz, aztán várnak. Pedig az emailen kapott hírleveleket érdemes és a cél érdekében kell is figyelni. Amikor személyre szabottnak látszik egy pályázat rögtön hívni kell a fejvadászt vagy ha erre lehetőség van, regisztrálni kell a pályázaton.

Egy-egy pozícióra jelentkezhetnek akár ötvenen is, de a fejvadász a jelentkezők közül csupán négy-öt igazán alkalmas pályázót választ ki és továbbít a megbízóknak. Közülük is csak azok kerülnek be a személyes beszélgetésre, akiknek anyaga elnyeri a kiíró tetszését. Ha olvasónk már többször jutott be interjúra, ez azt jelenti, jók az esélyei, csak eddig nem volt szerencséje. (Bár semmit sem írt végzettségéről.)
Ne adja fel! Higgye el, egyedül még nehezebb. Miután  a fejvadászokhoz való bejelentkezés nem kerül pénzébe, nem veszít semmit, ha továbbra is regisztráltjuk marad. S miközben tanácsadója dolgozik, figyelje a hírleveleket. De böngészheti az álláshirdetéseket is, akár az ismerőseit is felhívhatja, sőt, tanfolyamra is beíratkozhat. Miért is ne?

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz esküvő

Janet Jackson és kedvese, Jermaine Dupri mégsem áll oltár elé. Részletek itt >> Tovább olvasom