Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -4°C | 4°C Még több cikk.

Egyedi üvegbe kerül a magyar méz

Elkészült a magyar méhészek saját termelői üvege, amely garantálja a méz eredetiségét és minőségét - jelentette be az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke csütörtökön. Bross Péter a sajtótájékoztatón elmondta: azért találták ki az új csomagolást, mert az utóbbi években egyre több hamis méz került a piacra. A speciális üveget kizárólag belső terjesztésen keresztül az OMME tagjai vásárolhatják meg. A vásárlók hamarosan találkozhatnak a Magyarország kontúrját hatszögletű méhsejtekkel ábrázoló üveggel; a termelők pedig azt ígérik, hogy visszaveszik majd az üres üvegeket.
Bross Péter szakmatörténeti pillanatnak nevezte, hogy elkészült a magyar méhészek saját termelői üvege, amelyet speciálisan méz tárolására fejlesztettek ki. Az elnök hangsúlyozta: az egyesület szavatolja, hogy az üvegbe kizárólag csak közvetlenül magyar termelőtől származó minőségi méz kerül. Az üvegeket az orosházi üveggyár készíti, az üzemből csak az OMME megbízó levelével lehet elszállítani az üveget. Ez garantálja az üvegbe kerülő méz eredetiségét és minőségét - fejtette ki.

Az üvegen egyébként Magyarország kontúrja látható hatszögletű méhsejtekből, melynek közepén egy méh és az egyesület emblémája van. Első körben egymilliót gyártottak belőle. Eddig egy kilogrammos változatban készült, de tervezik a fél- és a negyedkilós kiszerelést is. Az új üveg február 28-án a XXI. Székesfehérvári Méhésztalálkozó és Vásáron debütál. A méztermelők a magyar termelői méz fogyasztásának növekedését várja az új csomagolástól, és azt ígérik, hogy a kiürült üvegeket visszaveszik majd a fogyasztóktól. A vásárlók hamarosan találkozhatnak az új üveggel a termelői mézet árusító helyeken.

Bross Péter arról is beszélt, hogy az egyesület a minőség biztosítására már korábban gyártatott, úgynevezett méz-zárszalagot. Ezen a termelők hatjegyű azonosító száma és hologram található. A méz-szalag használatának feltétele, hogy a méztermelő önkéntes alapon szerződést kössön az egyesülettel, melyben kötelezettséget vállal arra, hogy a zárszalaggal ellátott mézet az OMME bármikor szúrópróbaszerű mintavétellel minőségi ellenőrzésnek vetheti alá. Eddig hatszázezer zárszalagot adtak el.

Olvasóink írták

  • 3. kackac 2009. február 27. 08:28
    „Használt mézesüveget magas áron veszek!”
  • 2. Reálisolvasó 2009. február 26. 13:58
    „Majd hamisítják az üveget is, ép úgy mint a belekerülő méznek "nevezett" valamit.”
  • 1. nyusz 2009. február 26. 13:53
    „na végre valami hasznosat is csinálnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fanatikusok gyilkolják a romákat?

Magyarország - Hihetetlen szerencse kell ahhoz, hogy a támadásoknak kitett, ízekre szedett rendőrség… Tovább olvasom