Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Egy tetoválás is elég lehet a „klaviatúraallergiához

ALLERGOLÓGIA - A formaldehidet tartalmazó pizsamától az ólomtartalmú gyermekjátékokig sok mindenről felröppent az utóbbi időkben a hír, hogy a kereskedelembe kerülhetett. De nem kell ilyen extrém példákat felhoznunk egészségkárosító vegyi anyagokra, melyekkel érintkezhetünk – mindennapjaink is bővelkednek meghökkentő példákban.
A formaldehid

A formaldehidet, azaz formalint rendkívül kis töménységben még a gyógyászat is használja fertőtlenítő hatása miatt. De csak bizonyos, nagyon indokolt esetben – és a pizsamában való alvás egyáltalán nem indokolt eset. A „formalinos pizsamák" híre EU-szerte riadalmat váltott ki, nem beszélve az ólomról, melynek még nyomokban sem szabadna velünk érintkezésbe kerülnie. Ha ezektől eltekintünk, akkor is több vegyi anyaggal találkozik szervezetünk, mint amivel mindenképpen találkoznia kellene – mondja dr. Krizsa Judit szegedi bőrgyó-
gyász szakorvos.

A tetoválások

Itt van például a tetoválások ügye: sokan nem tudják, hogy a tetoválás során – amire többnyire nyáron szánják rá magukat másokon látott minták hatására – a bőrbe kerülő festékanyagok allergiát okozhatnak. A tetoválásra használt, a bőrben kékes színt adó fekete festék egy idő után allergizáló hatást fejthet ki. Megtörténhet: a későbbiekben minden, fekete festéket tartalmazó tárgy allergiát vált ki az emberből, ha érintkezésbe kerül vele. Elég, ha csak hozzáérünk például az autókormányhoz vagy a számítógép billentyűzetéhez, ha az fekete. Ilyen allergia teljességgel váratlanul akkor is kialakulhat, amikor az illető műtétileg már rég eltávolíttatta bőréből a rajzot. A hennával készülő, vörös színárnyalatú testfestés szintén okozhat gondokat. Megtörtént: két-hároméves kisgyereknek hennával kis figurát rajzoltattak a bőrére a szülei. Aztán a gyermeket hetekig kellett kezelni, mire a bőrén keletkező viszkető, piros foltok elmúltak.

Száradásos ekcéma

Általában minden, illatanyagokat tartalmazó kémiai szer hajlamosít allergiára, illetve nagyon kiszárítja a bőrt. Létezik egy mind gyakoribb bőrbetegség, a száradásos ekcéma: húzó, feszülő érzés jelentkezik a bőrön, vörös, viszkető foltokba, hámlásba, vérző berepedésekbe mehet át. Kivált fiatalokon alakul ki illatosított tusfürdők, szappanok használata után.

Háziasszony-ekcéma

A munka során is juthatnak a bőrre-bőrbe káros kémiai szerek. Mosáskor, mosogatáskor zsírtalanító anyagok kerülnek a bőrre, kivonják a zsírt belőle, a bőr kiszárad, viszket, fájdalmasan berepedezik. Ez az úgynevezett „háziasszony-ekcéma". Ellene elég egyszerű a védekezés, gumikesztyűben kell dolgozni, de ezt sokan nehezen tudják megszokni. Számukra ajánlható a „láthatatlan kesztyű": speciális bőrvédő krém, mely két órán át megakadályozza, hogy víz vagy bármilyen vízben oldott anyag a bőrhöz érjen. A készítmény patikákban kapható recept nélkül.

Párolgó anyagok

Léteznek bonyolultabb esetek is. Akik párolgó kémiai anyagokkal dolgoznak – nem vizes bázisú festékanyagokkal –, azok nyálkahártyája állandóan érintkezik ezekkel a légzéskor. A védőmaszkhasználat ugyan kötelező, ám sok helyütt nem általános az igénybevétele. Pedig nagyon indokolt: ha a tünetek allergiává fejlődnek, akkor már sokkal nehezebb ellenük védekezni, s előfordulhat, az illetőnek abba kell hagynia az adott tevékenységgel való foglalkozást, semmi más nem használ.

Fémallergia
Különböző fémek – például kobalt, króm, nikkel – is okozhatnak allergiát, az óraszíj fémalkatrészeitől a piercingeken át a gyógyászati implantátumokig, fogászati hidakig. Ha valaki azt tapasztalja, bizonyos fémtárgy ingerli a bőrét, kerülje az adott fémmel való érintkezést. Vannak azonban esetek, amikor nagyon nehéz védekezni. Megtörtént, egy idős embernek több évtizeden át megvolt a fogpótláshídja, s elkezdett lepattogni róla a zománc, egyre inkább előjött a fém, s olyan erős allergiás tüneteket okozott, hogy végül ki kellett vetetnie a fogpótlást.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tippek az albérlet csinosításához

Fürdőszoba: Ha csúnya a padló, méretre vágott műanyag kilépővel orvosolható a baj. A csúnya… Tovább olvasom