Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 19°C Még több cikk.

Egy normális negyvenes nő

Janet Jackson amerikai rhythm and blues énekesnő, aki hamarosan 40 éves lesz, rövidesen megjelenő új kislemezével és albumával szeretné bizonyítani, hogy van mondanivalója a műfajt kedvelők számára. Változatlanul érvényes, amit sok évvel ezelőtt megállapítottak róla a rajongók és a szakmabeliek: ez a nő sokkal normálisabb, mint híres zenészfamíliájának más tagjai.
A család sok gyereke közül Janet, a legkisebb kilencedikként jött világra 1966. május 16-án. Amikor született, éppen a híres Jackson-nemzedékből az első „eresztés”, a Jackson Five kölyökcsapat indult világhódító útjára.

Tízéves korától szerepel

Janet is igencsak korán kezdte: hétéves sem volt, amikor testvéreivel először lépett színpadra Las Vegasban. Tízéves korától már televíziós programok rendszeres szereplője volt, hol testvéreivel, hol nélkülük. Eleinte inkább színészként hallatott magáról, legfeljebb testvéreivel együtt énekelt.
Tizenhat éves volt, amikor a Janet Jackson című bemutatkozó albuma megjelent, a siker nem hullott azonnal az ölébe. A két évvel később megjelenő Dream Street című lemezéért sem ölték egymást az emberek. A kitartás azonban meghozta gyümölcsét: az 1985-ben megjelent Control már tarolt: minden fontos listán – köztük a Billboardon – első lett, akárcsak a címadó dal, valamint a When I Think of You.
Attól kezdve Amerika legsikeresebb énekesnői között emlegették. Szimpatikus vonása volt, hogy nem hajszolta túl magát, csak akkor jelentkezett új lemezzel, ha volt mondanivalója. A Rhythm Nation 1814-ra 1989-ig kellett várnia a rajongóknak, de nemhiába: első lett a Billboard 200-as és rhythm and blues listáján, s csúcsra ért a címadó dala is. A lemez videováltozata Grammy-díjat kapott. Emellett számos más dala került előkelő helyekre a nyolcvanas években.
A sikerszéria 1993-ban a Janet, 1997-ben a The Velvet Rope, 2001-ben az All For You című lemezével folytatódott. Janet remek ritmusú, ugyanakkor dallamos számainak köszönhette tartós jelenlétét az élbolyban – az első helyezett lemezek mellett jó néhány éppen csak lemaradt a csúcsról. Grammy-díjainak számát is feltornászta ötre, emellett Soul Train, MTV- és Bill-

board-díjakkal gazdagította a gyűjteményét.

Neves előadókkal lépett fel

Janet Jackson énekelt többek között Busta Rhymesszal, Shaggyvel, Luther Vandross-szal és Elton Johnnal. Szerepelt Eddie Murphy filmjében, a Bölcsek kövére II.-ben.
Legutóbbi lemeze, a 2004-ben megjelent Damita Jo kevésbé volt népszerű, mint az előzők. Nyilván ezért is dolgozik most keményen az új albumon, amely előreláthatólag szeptemberben kerül a boltokba. Az új lemeznek még nincs címe, s a kislemeznek kiszemelt dal ezekben a napokban hangzik majd el a rádiók zenei programjaiban.

A bulvárlapok célkeresztjében

A rendkívül csinos és mutatós Janet mindig visszafogott maradt. Sem testét, sem magánéletét soha nem bocsátja a bulvársajtó rendelkezésére. Éveken át nem derült ki róla az sem, hogy férjezett. A bulvárlapok azonban semmit sem mulasztanak el, ha „támadhatnak”: sokáig téma volt az az incidens, amikor Justin Timberlake (az N’Sync tagja) a tévé nyilvánossága előtt lerántotta kebléről a ruhát. Mellesleg sokáig „témáztak” – talán nem alaptalanul – az énekeshez fűződő kapcsolatán is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken a Szigetközben

Kétmilliárd forintra pályázhatnak idén a Duna és a Tisza menti kerékpárút kiépítésére az… Tovább olvasom