Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Egy férfi az FBI klasszikus korszakából

Nem akart harckocsivezető lenni Dél-Koreában a koreai háború utáni években, inkább magyarul tanult katonaként az amerikai Howard Stoelting, aki miután leszerelt, huszonöt évig az FBI ügynökeként szövetségi bűnügyekkel, majd kémelhárítással foglalkozott. Egykori munkájáról nem nagyon sokat árulhatott el a Global Volunteers önkénteseként feleségével Magyarországra érkezett, 25 éve nyugdíjas szövetségi nyomozó.
Howard Stoelting nyugalmazott FBI- ügynök katonaként tanulta a magyar nyelvet Fotó: Tésik Attila

Az amerikai Howard Stoelting huszonöt esztendőn keresztül az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, azaz a nálunk leginkább csak a filmekből ismerős FBI ügynökeként dolgozott.

– Engem még besoroztak a katonasághoz az 1950-es években, s akkor két lehetőség állt előttem, vagy elmegyek Dél-Koreába harckocsivezetőnek, vagy nyelvet tanulok a katonaság nyelviskolájában. Inkább ezt az utóbbit választottam – árulta el az amerikai Howard Stoelting.

A legnehezebb nyelv

Hozzátette, magyarul nem nagyon tud, de turistaként elboldogul a hotelekben, megérti az útbaigazításokat, s nem jönne zavarba, ha például mozijegyet akarna váltani.

– A seregben annak idején mindenkinek ki kellett töltenie egy, a nyelvérzékenységet felmérő tesztet. Azt mondták, aki ezen 80 pontot elér, azt majd spanyolra tanítják, aki 85 pontot szerez, az német órákra fog járni, aki 90-et, az oroszt, bolgárt vagy valamilyen más szláv nyelvet tanulhat. Ha pedig valaki 95 vagy 100 pontot ér el, akkor az már a legintelligensebb ember a világon, ezért magyarórákra fogják beíratni. Hát én igencsak jó eredményt értem el – mondta nevetve. Howard Stoelting felemlítette egykori tanárjait, akik azt mondták, a magyar nyelv a legnehezebb a világon, de ez nem átok, hanem áldás – a magyaroknak.

– A tanáraim azt mesélték nekünk, hogy amikor összeomlott Bábel tornya, s összezavarodtak a nyelvek, Isten minden népnek másikat jelölt ki. A legnehezebb maradt a végére. Isten ekkor azzal bízta meg az angyalait, keressék meg azt a népet, mely képes a magyart tanulni. Az angyalok meg is találták az erdélyi havasokon éppen átkelő Árpádot és népét, mire Isten azonnal megáldotta őket ezzel a rettenetesen nehéz, de csodálatos nyelvvel.

Howard leszerelése után diplomázott, majd az FBI-nál azaz a Szövetségi Nyomozó Irodánál kezdett dolgozni.

Az ügynök élete

– Huszonöt esztendőn keresztül voltam FBI-ügynök, s 25 évvel ezelőtt azaz 1981-ben onnan is mentem nyugdíjba – mondta. Szinte azonnal nevetve hozzátette, az FBI-ügynökök munkája egyáltalán nem olyan, ahogy azt a filmek ábrázolják. A moziban látható akciófilmekben szereplő ügynököket Hollywood találta ki. A valóság egyes elemei a forgatókönyvírók fejében keveredett a fantáziával.

– Én még az iroda klasszikus korszakában álltam munkába, amikor az FBI-t még J. Edgar Hoover irányította. Az FBI akkor két részlegből állt, az egyik a szövetségi bűnügyek felderítésével foglalkozott, azaz körülbelül százhuszonötféle bűncselekmény elkövetőit üldözte, a másik részleg az Egyesült Államokon belül tevékenykedő kommunista kémek után nyomozott.

Hogy ő pontosan mit csinált, arról nem beszélhetett. Azt azonban elmondhatta, hogy bár feleségével mindketten Detroitba valók, s ott is éltek míg Howard nem került az FBI-hoz. Ezután gyakran költöztek.

– Az első irodám a floridai Miamiban volt, utána Indianába kerültünk, majd Kalifornia következett, ezután mentünk New Yorkba (itt nőttek fel gyerekeink) majd Dél-Karolinába, végül Georgiába kerültünk, azaz jól körbejártuk az Államokat. Nyugdíjasként Pennsylvaniában telepedtünk le – tette hozzá Howard.

Az önkéntesek világa

Howard és felesége, Beverly nyugdíjasként sem tétlenkedik: ahogy az amerikaiak nagy része, ők is önkéntes munkában vesznek részt. Dolgoznak a gyülekezetük templomi könyvtárában, ételeket szállítanak azoknak, akik életkoruk vagy éppen balesetben elszenvedett sérüléseik miatt nem tudnak kimozdulni otthonról. Szabadidejükben barátaikat látogatják, s a kertet gondozzák.

Howard és Beverly nemrégiben a Global Volunteers önkénteseként érkezett Magyarországra, s Howard a vásárhelyi Corvinban, míg Beverly a Németh László Gimnáziumban adott órákat. A Global Volunteersre Howard az interneten talált. Magyarország ma is érdekeli, a nyelvtanulást sem hagyta abba a katonaság után. Néhány éve önkéntesként a szegényeknek építettek házakat a Csepel-szigeten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Derült égből villámcsapás

Főrendező, alrendező, kisegítő, berendező, látványtervező, kirakatrendező, operatőrök, segéd- és… Tovább olvasom