Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 11°C Még több cikk.

Egy falut az elsüllyedés veszélye fenyeget Romániában

Romániában is csökkent az árvízveszély, de néhány hétig még ott is fönntartják a készültséget. A Duna-menti települések drámáját egy hegyvidéki falu is átélte, földcsuszamlás miatt több száz ember vált földönfutóvá.
Mára vártak a hidrológusok újabb, ezúttal kisebb árhullámot, de úgy tűnik, hogy a Duna-menti országokban tapasztalt vízhozam-többlet Romániában csak a további csökkenést akadályozta meg. Az ország nyugati részén Baziasnál 12800 köbméter víz folyik be másodpercenként, ami stagnálást jelent.

Ez az érték egyébként még mindig több mint másfélszerese az átlagosnak. A legutóbbi hivatalos kármérleg szerint még mindig 12 ezer a kitelepítettek száma, csaknem 3100 házat rongált meg a víz, 1200 összeomlott vagy hamarosan összedől. Ezek az adatok még nem véglegesek, hiszen több településről, ahova eddig nem lehetett bejutni, a sorozatos gátrobbantások következtében még csak most húzódik vissza a víz. A belügyminisztérium felkérte a Duna-menti megyék kormánymegbízottait, amint lehet, készítsenek kimutatást a károkról. Több mint százezer hektárnyi földterületen tönkrement a vetés.

A Duna-menti áradások okozta drámai helyzetet egy hétvégi földcsuszamlás tetézte. A Déli-Kárpátok lábánál egy falut a teljes elsüllyedés veszélye fenyeget, egy közeli szénbánya elhibázott terjeszkedése miatt. Száznyolcvan téglaház romhalmazzá vált, 500 embert kellett sátor és lakókocsi-táborba elhelyezni. A faluban 5-6 mély üregek keletkeztek, az út is teljesen lesüppedt, betonburkolata darabokra tört. A süllyedés a földcsuszamlás a szomszédos 5 faluban is kárt okozott. A jelenség valószínűleg folytatódik - figyelmeztettek a román szakemberek.

(Krónika hírszolgálat)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janikovszky Éva 80 éves lenne – Emlékére díjat alapítottak

Huszonnyolc könyvet írt a három éve elhunyt Janikovszky Éva gyerekekről és felnőttekről –… Tovább olvasom