Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Egy év múlva indul az első kínai holdszonda

Kínai bejelentés szerint 2007 áprilisában elindul Kína első holdszondája, a legendabeli "Hold-asszony" után elnevezett Chang,e űrszonda. Az első kínai három napig Föld körüli pályán kering, azt követően újabb négy napon át utazik a Holdig.
Jang Duo-he (Yang Duohe), a Kínai Holdkutató Központ szakembere április 27-én egy nyilatkozatában elmondta, a kínai holdprogram jól halad, a Csang-E (Chang'e) jövő áprilisban indul a tervek szerint. Lüan Enidze (Luan Enjie) a holdprogrammal kapcsolatban elmondta, a Chang'e tesztelésekor több olyan probléma is felmerült, melyeket azóta sikeresen megoldottak. Ilyen volt a napelemek folyamatos mozgatása, Napra irányítása, a távkapcsolat és -irányítás, valamint a keringés során fellépő nagy hőmérséklet-különbség kivédése.

Az első kínai holdszonda valószínűleg CZ-3A hordozórakétával indul, három napig Föld körüli pályán kering, azt követően újabb négy napon át utazik a Holdig, ahol feladata kísérőnk tanulmányozása Hold körüli pályáról. Mindehhez CCD kameráival háromdimenziós képek előállítására nyílik lehetőség, vizsgálja majd a Hold ásványi összetételét és a napszelet. Néhány évvel később a Chang'e-t egy rover követi. Azután egy visszatérő egység következik, mely a felszín alá lefúrva venne mintát, melyet visszaszállítana a Földre. Ilyenre utoljára 1974-ben került sor a szovjet Luna-24 programja során.

A Chang'e hivatalosan kevesebb mint 187 millió dollárból készült el. Kína 2017-ben szeretne embert juttatni kísérőnk felszínére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állja a versenyt a Lombard

A szegedi központú, országos hálózattal rendelkező Lombard Lízing Csoport megőrizte előkelő helyét,… Tovább olvasom