Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Egy belső jelentés szerint egyértelműen hűtlen kezelés történt a HM-nél

Egyértelműen hűtlen kezelésnek minősítette a HM EI Zrt. belső jelentése a tárca egyik, azóta már megszűnt hivatala által megrendelt és kifizetett, ám soha be nem szerelt riasztóberendezések ügyét - tartalmazza a pénteken az MTI birtokába jutott dokumentum.

A Magyar Nemzet előző napi számában írt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) egyik hivatala az előző ciklusban olyan riasztórendszer leszállításáért és beszerzéséért fizetett ki csaknem ötvenmillió forintot, amelyet végül - belső ellenőrzés során - egy budapesti raktárban találtak meg.
A társaságnak riasztóberendezéseket kellett beszereznie a Brüsszelben, Monsban és Glonsban fenntartott HM-kezelésű úgynevezett NATO-lakásokba, de az eszközöket végül ki sem szállították Belgiumba. A munkák teljesítését azonban igazolták a HM Protokoll- és Nemzetközi Rendezvényszervező Irodájának vezetői - számolt be a lap.
A HM EI Zrt. mostani vezetése által áprilisban lezárt belső vizsgálat szerint a riasztóberendezéseket a HM Protokoll- és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóság rendelte meg 2005-ben. A technikai eszközöket a Body Guard Hungary Kft.-nek kellett leszállítania. A cégnyilvántartás szerint a társaságnak egyébként tagja a Centrum Parkoló Szolgáltató Kft. is, 45 százalékos üzletrésszel.
A dokumentum szerint a HM EI Zrt.-nél a vizsgálat során nem találtak semmilyen szerződést ezzel kapcsolatban.
A megrendelés után az első számlák - az iratok tanúsága szerint - 2005 decemberében érkeztek meg a HM vagyonkezelő igazgatóságához csaknem 28 millió forintról, és mintegy 30 millió forint értékben tovább is számlázták azokat.
A teljesítést a HM EI Zrt. korábbi vezetése igazolta, de még hónapokkal az előtt, hogy az eszközök megérkeztek volna az országba, tehát ez az igazolás nem volt valós - hangsúlyozták a dokumentumban.
Az eszközökről szóló számlák között volt olyan is, amely igazolás nélkül került a pénzügyi rendszerbe, ráadásul, amikor 2006 decemberében a riasztó berendezések végül a Soroksári úti raktárba kerültek, nem vételezték be azokat.
A dokumentum tanúsága szerint született egy olyan igazolás is, amely szerint a belgiumi lakásokba darabonként mintegy 600 ezer forint értékben beszerelték a riasztókat, holott ez nem történt meg.
A riasztókhoz tartozó szoftver egyébként nem is működött. Egy tanú elmondása szerint azt megpróbálták beüzemelni, de nem sikerült, ezért visszaszállították a Body Guard Kft.-hez, ám erről nem készült átadás-átvételi szerződés. A berendezés azóta sem került vissza a raktárba.
A vizsgálatról szóló jelentés fiktívnek minősítette az eszközök beszereléséről szóló 6,3 millió forintos, illetve a szoftver feltöltéséről szóló 2 millió forintos számlát.
"A fizikai teljesítés hiánya miatt" összesen 48 millió forintnyi kár érte a HM Protokoll- és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóságát, amiért egyértelműen a szervezet akkori vezetését teszik felelőssé.
A belső jelentés javaslatot tett arra, hogy a HM tegyen próbát a teljes összeg, és a Body Guard Kft.-től a szoftver visszaszerzésére.
A Magyar Nemzet csütörtökön azt írta, úgy tudja, hogy a szaktárca kártérítési perre készül és feljelentést tesz hűtlen kezelés gyanújával.

Olvasóink írták

 • 4. machers 2011. május 28. 14:03
  „3. rommel 2011.05.28. 12:16
  Látod, én is erre gondoltam.”
 • 3. rommel 2011. május 28. 12:16
  „MIÉRT IS SZERELTÉK VOLNA FEL ?
  AKKOR HOGYAN IS LOPTAK VOLNA ?”
 • 2. bojtár 2011. május 28. 10:25
  „már megszoktuk”
 • 1. machers 2011. május 27. 23:47
  „Ez igen! Ehhez képest a Deutsch-féle beléptetőrendszer buli kismiska. Remélem Budai elvtárs azt is kivizsgálja!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetésképtelenné vált a hollóházi porcelángyár

Fizetésképtelenné vált a hollóházi porcelángyár, a cég ellen felszámolási eljárás indult - értesült… Tovább olvasom