Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Egy-két éven belül 70 százalékos lesz az ország csatornázottsága

Egy-két éven belül eléri Magyarország csatornázottsága a hetven százalékos területi szintet, 2015-re pedig megvalósulhat a kilencven százalékos vállalás - közölte Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken, Zalaegerszegen sajtótájékoztatón.

A tárca vezetője a zalai megyeszékhelyet és térségét érintő szennyvízberuházási és -korszerűsítési programról tájékozódott, látogatásának zárásként beszélt a jelenleg futó programok és pályázatok alapján várható eredményekről.

Az MTI kérdésére kifejtette, hogy a 2015-re vállalt kilencven százalékos szint megvalósításához a Környezeti Operatív Program, valamint a hétéves Nemzeti Környezetvédelmi Program keretében biztosított 3.410 milliárd forintos forrást lehet felhasználni, de ebből az összegből jut a hulladékkezelést és a környezeti állapot javítását szolgáló programokra is. A Zalaegerszeget érintő beruházás kapcsán tett említést arról, hogy az nemcsak a térség, hanem a Zala folyón keresztül a Balaton vízbázisának védelmét is szolgálja.

Beszámolt arról, hogy a térségben tervezett, az ivóvízbázis védelmét szolgáló tervekkel is megismerkedett, amit "indokolt, fontos, jól előkészített" kezdeményezésnek nevezett. Gyimesi Endre, a város polgármestere hozzáfűzte: Zalaegerszeg évekkel ezelőtt megcélozta, hogy "ökováros" legyen.

Ennek az elképzelésnek megfelelően építették meg az elkerülő utat a levegőszennyezettség csökkentésére, ezért vágtak bele korszerű hulladékdepó létesítésébe, és 2004-ben a csatorna-korszerűsítésbe, továbbá tervezik a ivóvíz védelmét szolgáló 6 milliárd forintos projektet. Rigó Csaba alpolgármester a befejezéséhez közeledő szennyvíz-beruházási munkálatokról elmondta, 42 önkormányzatot érint a több mint 12 milliárd forintos fejlesztés. Ennek 75 százalékát uniós, 15 százalékát kormányzati forrásból fedezték, de a 10 százalékos önerőt 34 településen további pályázatokkal 5,2 százalékra mérsékelték.

A beruházás első üteme várhatóan novemberben lezárul a kibővített és korszerűsített, biogázt termelő és azt felhasználó szennyvíztelep egyéves próbaüzemét követő műszaki átadásával. A második ütem keretében a megtakarított 10,2 millió eurót használják fel műszaki fejlesztésekre, amelyek részben az üzemeltetési költségek csökkentését szolgálják majd - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 3. janika 2009. október 11. 06:49
    „Vajon mindenhol úgy oldották meg a szennyvíz elszállítását, hogy kötelezték a lakosságot ingyen adni a vízmű-szolgáltató szivattyújának üzemeltetéshez az áramot? A lakosság nem nyújthatja be az áramszámlát az efféle szolgáltatáshoz? "valamit valamiért"?”
  • 2. széchenyi12 2009. október 10. 17:30
    „valamit valamiért.....”
  • 1. janika 2009. október 10. 06:25
    „Less is minek a díját rendszeresen akadály nélkül emelni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cimbalom - DVD-bemutató koncert az őszi fesztiválon

Hangversenyen mutatják be a Lukács Miklós cimbalomművészről készült DVD-t kedden a Budapesti Őszi… Tovább olvasom