Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 11°C Még több cikk.

Éghajlat-konferencia Szegeden

A következő évtizedekben az éghajlat további melegedése várható, de azt még nem tudni, hogy csapadék viszonylatában a növekvő észak-európai vagy a csökkenő déli területekhez tartozik majd Magyarország.
Bozó László az Éghajlatpolitika - a Magyarország előtt álló kihívások uniós perspektívában címmel megrendezett konferencián elhangzott előadásában kifejtette, hogy Magyarországon valamivel több mint száz megfigyelő állomás van; a hálózatot kiegészíti néhány radarállomás a csapadék megfigyelésére, illetve pár olyan állomás, amely a légszennyezettséget méri.

Közlése szerint az éves átlaghőmérsékletben az 1900-as évek elejétől kezdve folyamatos növekedést figyelhető meg, összességében 1,2 Celsius fokos emelkedést regisztráltak. Több lett a nyári napok- és a kiemelkedően meleg téli napok száma is.

A csapadéknál enyhe csökkenő irányzat mutatkozik szinte mindegyik évszakban, de a tavaszi a legrosszabb, mivel nagy károkat okoz a mezőgazdaságban. Elsősorban a csapadékos napok száma csökkent, a lehulló csapadék mennyisége azonban nem - az utóbbival azonban az a gond, hogy hirtelen nagy mennyiségben hullik le. Az előrejelzések alapján ez a tendencia folytatódik majd: emelkedik a hőmérséklet, és a csapadék szempontjából pedig egyre több alkalommal lesz szélsőséges helyzet - mutatott rá a szakember.

Szerinte érdekes kérdés, hogy a jövőben Magyarországon az észak-európai, bővebb csapadékzóna érvényesül, vagy pedig a déli, szárazabb időjárás lesz a meghatározó. Az ország a két sáv találkozásánál fekszik. A konferencián szó volt a megújuló energiákról, az energiahatékony épületekről, az alkalmazkodó mezőgazdasági lehetőségekről és a vízgazdálkodásról is.

A tanácskozás szervezői emlékeztettek arra, hogy az éghajlatváltozás kérdése napjainkban a világpolitikai figyelem középpontjába került: klimatikus viszonyaink megváltozása, így elsősorban a globális felmelegedés által kiváltott környezeti, erőforrás- és népesedési válság várhatóan már rövid távon gyökeres változásokat eredményez a mindennapokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elloptak két bronz szobrot egy fővárosi lakóház kertjéből

Elloptak két bronz szobrot a főváros I. kerületében, a szobrok egy lakóház udvarán álltak, a… Tovább olvasom