Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Drogprevenciós nap a főiskolán

Ne szúrj ki magaddal! címmel kábítószer-prevenciós napot rendeztek tegnap a Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Karon. A programban a középiskolások drogfüggőségének kialakulása volt a fő téma, de színielőadást és kutyás kábítószer-keresést is megnézhettek a hallgatók.
A dohány és az alkohol mellett a marihuána és a hasis fogyasztása is erősen terjed a fiatalkorúak között. Minden negyedik magyar középiskolás kipróbált már valamilyen illegális drogot – ez derült ki a tegnap rendezett drogprevenciós napon a Benedek Elek főiskolai karon. – Már korántsem a marihuána számít kapudrognak, jelenleg a cigarettát tartják az első lépésnek a kábítószerezés felé – mondta el Wéberné Rácz Erika addiktológus konzultáns, aki a fővárosból érkezett előadást tartani. Az is kiderült, ma hazánkban 1,1 millió azon alkoholbetegek száma, akik orvosi ellátásra, gyógykezelésre szorultak-szorulnak. A tényleges számuk ennél jóval magasabb. – A reklámok és a média is közbenjár az alkoholfogyasztás népszerűsítésében, illetve a családi minta is elősegíti a gyerekek italozását. Emiatt Budapesten sok fiatalkorú detoxikálóban köt ki.
Az előadásból kiderült, az illegális kábítószerek között a marihuána és az amfetaminszármazékok használata „vezet”. – Felmérések szerint a kipróbálók zöme ennél meg is áll, s csak körülbelül egy százalékuk válik drogfüggővé – mondta el Wéberné Rácz Erika, akitől azt is megtudtuk, az általános iskolák ötödik osztályától kezdve önismereti játékok és beszélgetések keretében végzik a megelőző programot.
Az előadások alatt az aulában Pirger Diána századosnál, a Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársánál drogtáskát nézhettek meg és tesztet tölthettek ki az érdeklődők. Délután a Líceum Társulat kábítószer-megelőzési színielőadását kísérhették figyelemmel az érdeklődők.

Nyáron felülvizsgálják Sopron drogstratégiáját

A 2001-ben Sopronban alakult Kábítószerügyi Egyeztető Fórum a város 1600, 12–18 év közötti diákját kérdezte meg életmódi, életvezetési szokásairól. Felmérésük alapján a szert kipróbáló fiatalok 53 százaléka kísérletező, 33 százaléka szociációs-rekreációs (hétvégi) használó, 12 százaléka helyzeti használó (szorongásoldás), 1–2 százaléka kényszeres (folyamatos) fogyasztó. Május végén tartják a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok ötéves értékelő értekezletét, júniusban pedig a kábítószer-fogyasztás elleni világnapot. Mint megtudtuk, nyáron felülvizsgálják Sopron város drogstratégiáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állja a versenyt a Lombard

A szegedi központú, országos hálózattal rendelkező Lombard Lízing Csoport megőrizte előkelő helyét,… Tovább olvasom